Nieuws

Alex Friedrich (UMCG) pleit voor strengere lockdown in strijd tegen Britse variant

Arts-microbioloog Alex Friedrich (UMCG) pleit voor het aanscherpen van de coronamaatregelen. Hij wil een strengere lockdown om ervoor te zorgen dat de Britse coronavariant zich hier niet verder kan verspreiden. Dat laat hij weten op de website van RTV Noord.


Leestijd: 2 minuten

Het einde is in zicht: hoogleraar microbiologie voorspelt nog één winter met Corona
Het einde is in zicht: hoogleraar microbiologie voorspelt nog één winter met Corona

De gemuteerde versie van het coronavirus is inmiddels ook in Groningen aangetroffen. Volgens Friedrich bestaat de kans dat de Britse variant zich snel door de provincie gaat verspreiden. In het buitenland zorgt de variant voor een verdubbeling van het aantal nieuwe besmettingen per twee weken. Friedrich denkt dat de huidige lockdown onvoldoende is om de verspreiding te stoppen, zo stelt hij bij RTV Noord

Volgens de arts hebben we op dit moment eigenlijk een lockdown voor 70 procent. Zo zijn er geen reisbeperkingen, mogen hotels open zijn en is er geen avondklok. Friedrich zou liever hebben dat iedereen in z’n eigen landsdeel blijft, gecombineerd met een avondklok en gesloten scholen. 

Ook pleit hij ervoor om nog meer te testen, ook bij mensen zonder klachten. Uiteindelijk moet dat ertoe leiden dat het reproductiecijfer weer ver onder de 1 komt. Zolang dat niet gebeurd, blijven de aantallen nieuwe besmettingen ook hoog in april en mei. Normaal gesproken zorgt de zomer voor een nog lager R-getal, maar dan moet er nu wel wat gebeuren. 

Ernstig
In het hele land ligt de besmettingsgraad op 275 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Daarmee is Nederland een van de koplopers van Europa. In Groningen ligt het cijfer op 219 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat wordt vooral veroorzaakt door clusters in Oost-Groningen. 

Nog veel onduidelijk over Britse variant
Op RTV Noord laat Marjolein Knoester, collega van Friedrich, weten dat er nog veel onduidelijk is over de Britse variant. Het lijkt er wel op dat je met het gemuteerde virus eerder besmettelijk bent en dat er ook minder virusdeeltjes nodig zijn om iemand anders te besmetten. Doordat meer mensen besmet raken, worden ook meer mensen ernstig ziek. Het virus zelf zou niet meer ziekmakend zijn. Knoester laat verder weten dat er meer geld moet komen voor onderzoek naar mutaties. In het UMCG zouden ze binnen tien dagen al een onderzoeksproject opzetten, maar daar is nu nog geen budget voor.