Van west naar oost gezien begint de fietsroute bij de dubbele rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark en loopt hij tot de Europaweg. De route leidt je regelmatig onder de ringweg door of er overheen. Zo fiets je beurtelings aan de noordzijde en de zuidzijde van de ringweg. Je kunt hierdoor de route ook makkelijk in delen fietsen. De route is ook geschikt voor wandelaars. Je loopt dan wel af en toe over een fietspad (maar dat is toegestaan).
Botrotonde Corpus den Hoorn/Stadspark
De route leidt fietsers langs verschillende plekken, waaronder de Botrotonde bij Corpus den Hoorn/ Stadspark, die zijn naam dankt aan de dubbele rotonde: van bovenaf net een hondenbot. Vroeger reed hier veel verkeer vanaf de A7 naar de westelijke ringweg en weer terug, maar dat rijdt nu via nieuwe verbindingsbogen. Daardoor is het hier rustiger geworden en is het Martini Ziekenhuis beter bereikbaar geworden. Toch blijft het een knooppunt dat leeft.
Vrijheidsplein
Het Vrijheidsplein was jarenlang een drukke, gelijkvloerse kruising waar het verkeer vanuit alle richtingen elkaar kruiste. Nu rijden de auto’s via verbindingsbogen en viaducten over en onder elkaar door.
Julianabrug
Zo kom je bij de Julianabrug. Deze brug is onderdeel van de ringweg en gaat over het Noord-Willemskanaal. In het verleden kon de brug open en dicht. Nu is het een vaste brug geworden. Onder de brug zie je twee afbeeldingen. Aan de westzijde zie je een binnenvaartschip aan het begin van de vorige eeuw. Aan de oostzijde een foto van een roeiwedstrijd met een team van de Groningse roeivereniging Gyas uit 1979.
Fietsvallei Brailleweg
Vanaf de Julianabrug bereik je de Brailleweg. Onder de Brailleweg ligt nu een fietstunnel die voelt als een vallei: breed, rustig en veilig. Vroeger moest je hier kruisen met druk verkeer van en naar de A28. Nu fiets je via deze tunnel ongestoord onder alle op- en afritten door. De fietstunnel wordt veelal gebruikt door fietsers tussen De Wijert en het centrum.
Papiermolentunnel
Van een smalle en korte doorgang naar een ruime, kleurrijke fietstunnel. De Papiermolentunnel is bijna onherkenbaar veranderd. De tunnel is twee keer zo lang en loopt nu ook onder de nieuwe Máximaweg door. Dankzij de verlaging aan de kant van de Rivierenbuurt kun je nu in één oogopslag de hele tunnel overzien. Kijk vooral ook even naar de kleurrijke kunst aan de wanden van kunstenaar Hadassah Emmerich.
Geheugenbalkon Hereweg/verdiepte ligging
Bij de Hereweg komen fietsers langs het Geheugenbalkon: vanaf dit uitzichtpunt kun je de verdiepte ligging zien en het Zuiderplantsoen. Vroeger reed hier het verkeer op maaiveldhoogte. Nu rijdt het onder je door. Het balkon is ontworpen door Studio LA en symboliseert de verbinding tussen verleden en toekomst.
Zuiderplantsoen
Je staat nu bovenop de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg, midden in het nieuwe Zuiderplantsoen. Het park strekt zich uit van de Hereweg tot aan het Oude Winschoterdiep. Wat vroeger een drukke verkeerszone was, is nu een groene plek voor fietsers, wandelaars en bewoners uit de omliggende wijken. De bomen zijn nu nog jong, maar de bedoeling is dat ze straks een echt park vormen.
Esperantotunnel
In het Zuiderplantsoen ligt ook de Esperantotunnel, een nieuwe verbinding voor fietsers en voetgangers, onder het spoor bij de Esperantostraat. Deze tunnel vervangt de oude overweg die hier vroeger zat: een onveilig knelpunt voor verkeer.
Oude Winschoterdiep
Vervolgens leidt de route je naar het Oude Winschoterdiep. Leuk weetje: hier gaat de ringweg onder een kanaal door. Daarvoor is het Oude Winschoterdiep wel minder diep gemaakt (gemiddeld 50 cm). Dit is het enige aquaduct van de stad Groningen. Je ziet er misschien weinig van, maar onder je voeten rijdt dus het verkeer door een betonnen bak.
Europaweg
Niet elke Groninger realiseert zich waarschijnlijk dat het Europaplein officieel helemaal niet meer bestaat. Dat was de naam van het oude verkeersplein dat al lang geleden is vervangen door op- en afritten. Vroeger stond het op de Europaweg vaak vast, met verkeer richting binnenstad en UMCG, én richting de winkels rond het Sontplein. De nieuwe aansluiting bij de Bornholmstraat zorgt voor een betere spreiding van het verkeer. Fietsers hebben er een stukje fietspad bij gekregen, vanaf de ringweg tot aan de Boumaboulevard.
De route is te vinden via de website van Aanpak Ring Zuid.