Wonen

‘Kabouterhuisjes’ in De Hoogte verdelen Groningen: sloop of nieuwbouw?

Het is een splijtzwam: de schattige huisjes met veel groen die voor de wijk De Hoogte een belangrijke historische betekenis hebben. Maar: ze zijn slecht geïsoleerd en verouderd. Woningcorporatie De Huismeesters wil de huisjes, gebouwd in de jaren ‘50, slopen en vervangen door nieuwbouwwoningen. De gemeente heeft woensdag bekendgemaakt dat ze dit niet gaan tegenhouden, ondanks fors verzet van bewoners, verschillende partijen, en erfgoedverenigingen.


Leestijd: 2 minuten

Kabouterhuisjes 

In de documenten van de gemeente worden de huizen ‘woningen aan de Van Oldenbarneveltlaan en Borgwal’ genoemd. Maar in de volksmond staan ze bekend als de ‘kabouterhuisjes’. Het zijn kleine woningen naast het Spoorgroenpark die voor de buurt een symbool zijn van de wederopbouw. Tuintjes met bomen en planten omringen de gebouwen. Die sfeer wil de gemeente behouden: “We vinden het behoud van de kleinschaligheid, een goede relatie met het Spoorgroenpark en het collectieve karakter belangrijk”, schrijft de gemeente in een antwoord op schriftelijke vragen van de SP en de PvhN. “We zien echter dat de woonkwaliteit onder druk staat.” 

Daarom is gemeente niet van plan om de sloop tegen te houden, al begrijpen ze de zorgen. “Slopen is ingrijpend en heeft een grote impact op iemands leven.” Volgens de gemeente zijn bewoners voldoende meegenomen in het proces. “Vanaf het begin is de corporatie transparant geweest over de scenario’s: renovatie of sloop-nieuwbouw.” De Huismeesters hebben de afweging gemaakt dat renovatie niet zou leiden tot de gewenste kwaliteitsverbeteringen van de woningen. Ook zou het niet in verhouding staan met de kosten. 

Dus nu ligt het volgende plan op tafel: achttien woningen die grenzen aan het Spoorgroen, en waar het ruimtelijke karakter van de oorspronkelijke kabouterhuisjes wordt behouden. “De kleinschaligheid wordt gewaarborgd.” Het gaat om woningen voor kleinere huishoudens, “maar ook levensloopbestendige woningen en gezinswoningen.” 

Erfgoedverenigingen: “grote en onherstelbare vergissing” 

Toch is er veel verzet tegen de sloop. Na de schriftelijke verklaring van de gemeente, komen erfgoedverenigingen Heemschut en het Cuypersgenootschap met kritiek. Ze zien “geen enkele geldige reden voor sloopt: noch bouwtechnisch, noch financieel, noch volkshuisvestelijk.” Ze schrijven dat veel bewoners al decennialang in de kabouterhuisjes wonen, en dat ze voldoen aan alle eisen van bewoners.

En: de kabouterhuisjes hebben grote waarde in de buurt. “Het zijn straten waar mensen elkaar zien, tegenkomen en weet van elkaar hebben”, schrijven de erfgoedverenigingen. “Een sociale kwaliteit die in nieuwbouw niet te reproduceren valt.” 

Bewoners: “renovatie veel betere optie”

Ook bewoners komen in actie: begin mei startten ze een petitie. Deze is inmiddels 562 keer getekend. Volgens de initiatiefnemer van de petitie heeft meer dan 80% van de bewoners liever dat de huisjes worden gerenoveerd. Dit is volgens hen “een veel betere optie weer een karakteristiek wijkje vernietigen.” 

Volgens de gemeente zijn niet alle bewoners tegen de plannen. Tijdens bewonersbijeenkomsten die georganiseerd werden door De Huismeesters waren de reacties verdeeld. “Enkele bewoners zien liever dat de woningen worden gerenoveerd, maar er klonk ook een positief kritisch geluid, waarbij men ook kansen zag voor sloop-nieuwbouw, bij voorkeur met grondgebonden woningen in een groene setting voor een brede doelgroep.” Mocht de sloop doorgaan dan kunnen bewoners, indien ze wensen, intrek nemen in de nieuwbouwwoningen.