Innovatie

UMCG en Martiniziekenhuis onderzoeken of tbc-vaccin helpt tegen corona; huisartsen gevraagd om medewerking

Het UMCG en het Martiniziekenhuis in Groningen zijn betrokken bij een onderzoek naar de vraag of een vaccin tegen tuberculose beschermt tegen corona.Om een voldoende grote groep te bereiken voor het onderzoek, kunnen ook huisartsen nu oudere patiënten doorverwijzen, zo meldt het UMCG.>>


Leestijd: 2 minuten

Martini Ziekenhuis sluit operatiekamers; toestroom nieuwe coronapatiënten te groot
Martini Ziekenhuis sluit operatiekamers; toestroom nieuwe coronapatiënten te groot

Martiniziekenhuis en UMCG doen mee aan een landelijke studie waarbij wordt gekeken of het vaccin tegen tuberculose (het BCG-vaccin) bescherming biedt tegen infecties met het coronavirus en andere luchtweginfecties. In eerste instantie keken zij in het eigen patiëntenbestand naar mogelijk deelnemers voor het onderzoek.

Om een voldoende grote groep te bereiken voor het onderzoek, kunnen ook huisartsen nu oudere patiënten doorverwijzen. ‘Alle patiënten van 60 jaar en ouder die onder controle zijn in een ziekenhuis vanwege een chronische aandoening kunnen meedoen’, aldus UMCG-internist/infectioloog Douwe Postma en longarts Henk Kramer van het Martiniziekenhuis.

Eerder onderzoek toonde al aan dat het BCG-vaccin niet alleen beschermt tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen andere ziekteverwekkers kan verhogen doordat het immuunsysteem een tijdelijke ‘boost’ krijgt. Mogelijk biedt deze oppepper gedeeltelijke bescherming tegen een infectie met het coronavirus, waardoor minder mensen besmet raken met het virus en in geval van besmetting de infectie mogelijk ook milder verloopt.

In deze studie wordt bij de deelnemers gekeken naar het aantal coronabesmettingen dat optreedt en hoe vaak een luchtweginfectie (inclusief COVID-19) voorkomt waarvoor een medische behandeling noodzakelijk is. In Nederland worden door de deelnemende ziekenhuizen tussen de 5.200 en 7.000 kwetsbare ouderen gevolgd gedurende 6 maanden nadat zij het BCG-vaccin hebben gekregen. Rond het einde van dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.

Het BCG-vaccin is het meest toegediende vaccin ter wereld en wordt al tientallen jaren over de hele wereld gebruikt om tuberculose te voorkomen. Dat heeft er voor gezorgd dat het vaccin als bewezen veilig wordt gezien en dat de mogelijke bijwerkingen bekend zijn. Daarnaast komt er steeds meer bewijs dat het BCG-vaccin het immuunsysteem stimuleert en daardoor beschermt tegen luchtweginfecties in het algemeen.

De BCG-PRIME studie is opgezet door het UMC Utrecht met steun van het ministerie van VWS en is gefinancierd door middel van een ZonMw-subsidie van maximaal € 8,5 miljoen. Aan de studie doen in totaal 22 Nederlandse ziekenhuizen mee.

(Bron: UMCG).