Innovatie

RUG: “Voorstel minister Dijkgraaf vormt gevaar voor positie RUG”

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) maakt zich ernstige zorgen over de uitspraken van minister Robbert Dijkgraaf (D66) in een debat over de internationalisering in het hoger onderwijs. De minister wil maatregelen nemen om de verengelsing in het onderwijsaanbod tegen te gaan. Dat zal volgens het College van Bestuur van de RUG de positie van de universiteit in gevaar brengen.


Leestijd: 1 minuut

De minister van onderwijs, cultuur en wetenschap wil onder andere dat de voertaal op hogescholen en universiteiten weer Nederlands wordt. Maximaal een derde van de bachelorvakken mag vanaf collegejaar 2024-2025 in een andere taal worden gegeven. Dat zei Dijkgraaf afgelopen donderdag tijdens een commissiedebat rond onderwijs. Dijkgraaf wil het besluit voor het einde van de zomer in een wet gieten.

Volgens de RUG kunnen de maatregelen die Dijkgraaf wil nemen vergaande gevolgen hebben voor de medewerkers, studenten en uiteindelijk voor de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek van de universiteit. Dat laat het College van Bestuur van de RUG dinsdag weten in een statement.

“Het lijkt er nu op dat de minister de taal als instrument wil gebruiken om de instroom van internationale studenten te beperken”, zegt Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de RUG. Hij is uiterst kritisch op het voorstel en wijst naar Denemarken, waar hetzelfde is gebeurd, maar waar de maatregel deels alweer is teruggedraaid. “We zullen gezamenlijk met alle universiteiten dringend in gesprek moeten gaan met de minister om het eens te worden over een evenwichtige reeks maatregelen.”

Het delen van kennis over grenzen heen hebben volgens De Vries in belangrijke mate bijgedragen aan wat de RUG nu is: “Een toonaangevende universiteit die stevig geworteld is in Groningen en die een kennispartner bij uitstek is voor partners in onze regio, Nederland, Europa en de wereld.”

Het College van Bestuur van de RUG denkt dat de aangekondigde maatregelen deze positie van de RUG in gevaar kunnen brengen, en het vermogen schaden om bij te dragen aan de Nederlandse kenniseconomie. “Het zou een beperking van onze autonomie kunnen betekenen in een mate die we in de afgelopen 409 jaar van ons bestaan nog niet vaak hebben meegemaakt”, aldus het College.