Innovatie

Hanzehogeschool lanceert app om ondervoeding tegen te gaan

De Innovatiewerkplaats Clinical Malnutrition van de Hanzehogeschool Groningen heeft donderdag samen met de Groningse app-ontwikkelaar Tizin Mobile de Pt-Global app gelanceerd. Met deze app kan (het risico op) ondervoeding worden vastgesteld en gemonitord. Daarnaast geeft de app handvatten voor behandeling en preventie van ondervoeding. Het is de eerste innovatie die voortkomt uit de innovatiewerkplaats van het lectoraat Clinical Malnutrition, dat officieel pas op 1 september van start gaat.


Leestijd: 1 minuut

Ondervoeding is een groeiend probleem in de zorgsector en daarom doet de Hanzehogeschool onderzoek naar manieren om het tegen te gaan. Volgens de onderwijsinstelling wordt de herkenning van ondervoeding steeds beter, maar is er veel winst te behalen op het gebied van adequate diagnostiek, behandeling en preventie.

Om zorgprofessionals en patiënten/cliënten beter uit te rusten met tools en behandelstrategieën om ondervoeding zo effectief mogelijk tegen te gaan, start de Academie voor Gezondheidsstudies van de Hanzehogeschool Groningen per 1 september het lectoraat Clinical Malnutrition. Dit lectoraat is daarmee het eerste lectoraat in Nederland dat zich primair toespitst op het thema (ziektegerelateerde) ondervoeding.

Binnen het lectoraat zal de Hanzehogeschool Groningen in nauwe samenwerking met onder andere het Universitair Medisch Centrum Groningen en ook buitenlandse instituten wetenschappelijk onderzoek verrichten naar ondervoeding bij chronisch zieken en ouderen. De resultaten van dit onderzoek zullen worden vertaald naar producten als apps, praktische richtlijnen en scholingen en onderwijsmodules.