innovatie

16 dec 2014, 10:10

Groningen krijgt eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland: Opgeweckt Noord

Groningen krijgt eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland: Opgeweckt Noord

Vanaf april 2015 vestigt de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland zich in Groningen. In deze winkel worden biologische producten verkocht van biologische boeren uit de regio.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ondernemers en oprichters van Opgeweckt Noord Dorothea Piek en Tonny Straatman vinden het erg belangrijk om lekker en biologisch te eten, maar ook duurzaam te ondernemen. De producten in de winkel worden daarom zonder verpakking aangeboden. Dit betekent dat iedereen de hoeveelheid kan kopen die hij nodig heeft of het een theelepel is of benodigdheden voor een kerstfeest. De verpakkingen kunnen de klanten zelf meenemen of kunnen bij de kassa worden gekocht. Op deze manier kan het voedseloverschot teruggedrongen worden en de afvalberg worden verkleind.

 

Regionale producten
 

“Regionale producten zijn voor Opgeweckt Noord erg belangrijk.” aldus Dorothea Piek. Met regionale producten kunnen CO2-uitstoot verminderd worden. Daarnaast is de smaak veel beter omdat de producten eerder bij de eindgebruiker komen. Je betaalt dus voor de smaak, niet voor de verpakking, het transport of een merknaam.

Flexibele werkplekken en keuken

“In het midden van de zaak komt een keuken waar we een ontbijt of lunch prepareren met producten uit de winkel”, aldus Tonny Straatman, het eten kun je mee naar huis of kantoor nemen, maar het is ook mogelijk die achterin de zaak op te eten op een van de flexibele werkplekken.

 

Crowdfunding
 

Voor dit project is financiële steun nodig. Opgeweckt Noord zorgt zelf voor een bedrag. Het grootste deel van de financiering is gedekt door de bank. Op 5 januari start via http://www.crowdaboutnow/opgewecktnoord de crowdfunding voor het restbedrag. Dat doen we via ons netwerk die kunnen investeren vanaf 50 euro tot 5.000 euro. Het voordeel is dat we zo onmiddellijk binding hebben met onze klanten.