Innovatie

Aduard: - grootste klooster van Groningen in 3-D tot leven gewekt; 800 jaar terug in de tijd

Aduard had vroeger het grootste kloosters van de provincie Groningen, met een bibliotheek vergelijkbaar met die van Cambridge. Dit enorme klooster zou de bakermat worden van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit, ook in Europa beroemde klooster, zal tot leven worden gewekt met behulp van 3-D technieken. Ook komt er een 3D-app waarmee de bezoeker met zijn smartphone of tablet 3D beelden van het klooster kan oproepen waarmee hij ongeveer 800 jaar terug in de tijd gaat.


Leestijd: 3 minuten

Eeuwenoud klooster Aduard in 3D teruggehaald, onder toeziend oog van duizenden
Eeuwenoud klooster Aduard in 3D teruggehaald, onder toeziend oog van duizenden

Zaterdag 19 september is er een groot dorpsfeest in het kloosterdorp Aduard. Een feest in Middeleeuwse sferen met muziek, theater, eten, drinken, wandelen en (streekproducten)markt. Hiermee wordt de eerste projectfase van het Nieuwe Wonder van Aduard afgerond.  Met vele partijen is in de afgelopen jaren hard gewerkt om de rijke kloostergeschiedenis van Aduard weer zichtbaar te maken. Uniek is het gebruik van 3D-technieken om het Middeleeuwse klooster weer digitaal tot leven wekken. Met het project willen de inwoners en de gemeente Zuidhorn meer toeristen naar het dorp te trekken.

Middeleeuws feest

Het feest wordt georganiseerd door de inwoners van Aduard in samenwerking met het Platform Erfgoed Aduard, de plaatselijke ondernemers en organisaties, de basisschool, dorpsbelangenvereniging en de gemeente. Dit vindt plaats op en rond het Kaakheem in Aduard.

Opening digitale kloosterwandeling

Door het dorp komt een twee kilometer lange wandelroute rond het voormalig kloosterterrein. Op de route staan zeven kunstwerken en informatieborden. Met een gratis 3D-app wordt er contact met de kunstwerken gemaakt waardoor het klooster digitaal tot leven komt. Dit wonder komt tot stand met de modernste 3D-technieken. De bezoeker kan met zijn smartphone of tablet 3D beelden van het klooster oproepen waarmee hij ongeveer 800 jaar terug in de tijd gaat. De bezoeker wordt hiermee de cameraman van het Middeleeuwse Aduard. In Aduard stond toen het grootste cisterciënzer klooster van Noordwest-Europa; dé bakermat van de Rijksuniversiteit Groningen.

Wethouder Fred Stol is enthousiast: “De kloostergeschiedenis van Aduard is een historisch wonder op zich. Wat er nu in het kloosterdorp staat te gebeuren is het nieuwe wonder. Ik ben trots op al die mensen die nu samenwerken om het kloosterleven weer zichtbaar te maken en er een feest van maken. We hopen dat het dorpsfeest de start kan zijn voor een terugkerend festijn waarmee het kloosterdorp nog beter op de kaart wordt gezet.”

Kloostertocht

Voorafgaand aan de opening vindt een verrassende kloostertocht plaats. Tweehonderd wandelaars lopen net als de monniken en pelgrims van Groningen naar Aduard. Onderweg genieten ze van theater, zang en muziek in middeleeuwse sferen. De tocht van dertien kilometer eindigt op het Kaakheem in Aduard waar het dorpsfeest plaatsvindt. De tocht wordt georganiseerd door de Wandelstichting Aduard en vormt de proloog voor de Tocht om de Noord.

Project

Het project het Nieuwe Wonder van Aduard is een initiatief van de gemeente Zuidhorn en bestaat uit verschillende deelplannen waaronder een herinrichtingsplan van het kloosterterrein en het vormen van een idee voor een kunstwerk in Aduard. Met de opening van de digitale kloosterwandeling is de eerste fase van het project nu afgerond. Deze fase bestond verder uit het herstellen van de cultuur-historische zichtlijnen en het aanbrengen van de contouren van het klooster in de bestaande bestrating en het verplaatsen van het herdenkingsmonument en de bomen op het Kaakheem voor een beter zicht op de Abdijkerk. Bij de uitvoering zijn Platform Erfgoed Aduard, inwoners en lokale ondernemers en verenigingen nauw betrokken (geweest).

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Regio Groningen-Assen, provincie Groningen en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO).

Inschrijven voor de Kloostertocht kan via inschrijven.nl of www.kloostermuseumaduard.nl > kijk bovenin bij Actueel.

(Illustratie: reconstructie Aduarder Klooster)