Economie

Partnerbijdrage

Zorgverzekering vergelijken? 11 tips om geld te besparen

Ieder jaar is het weer mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken. De nieuwe dekking is bekend, en de zorgverzekeraars komen met hun premies voor het aankomend jaar. Voor de zorgverzekering in 2020 zal de premie met iets meer dan 2 euro per maand stijgen, gemiddeld. Toch zal een grotere groep Nederlanders een hogere stijging zien, dat komt door de halvering van de collectiviteitskorting.


Leestijd: 4 minuten

Groningers betalen het minste voor zorgverzekering
Groningers betalen het minste voor zorgverzekering

Hier geven we je 11 tips om te besparen op je zorgverzekering.

Je hebt de keuze om je eigen risico te verhogen, met maximaal 500 euro. In ruil daarvoor geeft de zorgverzekeraar je korting op je zorgpremie. Deze optie is enkel interessant als je nooit gebruik maakt van zorg uit je basisverzekering. Als je die zorg wel gebruikt, dan moet je zelf een stuk meer bijbetalen (je eigen risico), en heb je niks aan de korting.

Gebruik je geen aanvullende zorg, bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen of fysiotherapie. Dan kan je overwegen om alleen de basisverzekering te nemen. In de basisverzekering wordt de meeste zorg al geregeld, en blijft je premie lager omdat je niks aanvullend hoeft af te sluiten.

Kijk bijvoorbeeld ook goed naar je tandartsverzekering. Als je enkel twee keer per jaar op controle gaat, zal het niet interessant zijn om je daarvoor aanvullend te verzekeren. Weeg de kosten van een bezoek af met de kosten die je betaalt aan extra premie.

De overheid bepaalt ieder jaar de dekking voor de basisverzekering, maar toch zit er een groot verschil in premie. In 2020 is het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering bijna 500 euro per jaar (alleen daarom is je zorgverzekering vergelijken verstandig). Dat komt door de soort polis.

Zo is een restitutiepolis vaak duurder, omdat je dan vrije zorgkeuze hebt. Dan kan je zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat. Een budgetpolis is de meest voordelige, daarmee krijg je een volledige vergoeding bij gecontracteerde zorgverleners. Bij niet-gecontracteerde zorgverleners moet je zelf bijbetalen.

Je kan een budgetpolis overwegen als je bijvoorbeeld nooit gebruik maakt van je zorgverzekering, of als je zorgverleners in de buurt zitten (of je het niet erg vindt om verder te reizen).

Een andere reden waarom er een verschil zit in premie, is omdat sommige verzekeraars enkel online actief zijn en andere ook nog offline. Bij een online zorgverzekeraar heb je niet te maken met papieren, en wordt alles online geregeld. Dat bespaart op de kosten.

Je kan korting krijgen op je zorgverzekering, als je je via een collectief verzekerd (bijvoorbeeld via je werkgever of sportvereniging). Dat je korting krijgt, betekent heus niet dat je goedkoper uit bent. Zoals je bij puntje 3 kan zien, kunnen de verschillen namelijk heel erg oplopen. In 2020 wordt die korting overigens gehalveerd. Je zorgverzekering vergelijken in 2020 is daarbij een goede hulp, zo kan je snel zien of je niet te veel betaalt.

Let op dat je je niet dubbel verzekerd, want daar betaal je dubbel voor. Denk bijvoorbeeld aan zorg in het buitenland uit je zorgverzekering en een (doorlopende) reisverzekering met ziektekosten vergoeding.

Je kan er met je partner voor kiezen om dezelfde zorgpolis te nemen, lekker makkelijk. Maar dit hoeft heus niet voordeliger te zijn. Jullie zullen namelijk andere zorgwensen hebben. Dan is het zonde om te betalen voor de (aanvullende) zorg die je zelf niet gebruikt.

Je kan je kind tot 18 jaar bijschrijven op de polis van een ouder, gratis. Het is daarom aan te raden om dit bij de polis te doen van de ouder met de meeste of beste dekking voor het kind. Als jullie dezelfde polis hebben, kan je misschien bij nummer 7 nog bespaartips vinden.

Bij de meeste zorgverzekeraars heb je de optie om je zorgpremie per jaar te betalen in plaats van per maand. Als je bijvoorbeeld veel spaargeld hebt op de bank, kan dit misschien een interessante optie zijn. Je kan namelijk korting krijgen op je zorgpremie als je dit per jaar betaalt.

Weet je niet of je recht hebt op zorgtoeslag? Check dit op de site van de Belastingdienst en vraag het aan. Met zorgtoeslag krijg je maandelijks een bedrag (hoogte is afhankelijk van je inkomen), waarmee je makkelijker de zorgpremie kan betalen.

Vergelijken is makkelijk en gratis. Als je ieder jaar even de tijd neemt om te vergelijken, kan je snel zien of je ergens geld kan besparen. Het overstappen is ook zo geregeld. Als je dit namelijk voor het einde van het jaar doet, dan wordt je oude polis automatisch opgezegd.

Je zorgverzekering vergelijken kan je met diverse online tools doen. Bijvoorbeeld met de zorgvergelijker van Vergelijkjezorgverzekering.nl. Daar kan je je zorgwensen invullen in de filter, en de vergelijker toont je de zorgverzekeringen (van goedkoopste naar duurste) die voldoen aan je wensen.