bedrijf-in-beeld

04 feb 2019, 09:09

Groningse begraafplaatsen verschillen enorm in kosten

Groningse begraafplaatsen verschillen enorm in kosten

Dood gaan we allemaal. Niet het leukste onderwerp om te bespreken, maar wel belangrijk. Dood gaan kost namelijk ook geld. Geld dat nabestaanden o.a. moeten uitgeven aan notariskosten (overdracht vastgoed) en de uitvaart. Bij het laatste horen de kosten van een crematie of begrafenis. Een begrafenis is de duurdere van de twee. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de regio.

Vergelijkwebsite Zorgvaart deed onderzoek en analyseerde de Groningse begraafplaatsen Esserveld, Hoogkerk, Selwerderhof, Noorderbegraafplaats en Zuiderbegraafplaats. Kosten van graf -en begraafrechten (in 2019) zijn bij elkaar opgeteld en met elkaar vergeleken. Wat blijkt, de kosten van een eenpersoonsgraf op deze gemeentelijke begraafplaatsen verschillen enorm (zie tabel).
 

Begraafplaats Groningen

Kosten (30  jaar)

Esserveld

€ 7.163,00

Hoogkerk

€ 1.231,00

Selwerderhof

€ 2.744,00

Noorderbegraafplaats

€ 4.593,00

Zuiderbegraafplaats

€ 4.593,00


Het grootste verschil zit tussen Esserveld en Hoogkerk. Esserveld is maar liefst € 5932 euro duurder dan Hoogkerk. Bovengenoemde bedragen zijn een basistarief. Begraafrechten buiten gewone uren (bv. weekend) worden met 50-150% verhoogd. Daarnaast worden er ook extra kosten geheven voor o.a. inschrijven, het gebruik van een aula of orgel, het stichten van graf- of urnenkelders, het aanbrengen van een grafsteen en/of beplanting, en het onderhouden van grafbedekking.

Concluderend, de locatie van een graf maakt financieel wel degelijk verschil. Indien u ooit te maken krijgt met het vinden van een geschikte begraafplaats, dan is het raadzaam om gedegen onderzoek te doen. Bovengenoemde tarieven veranderen jaarlijks. Desondanks is de verwachting is dat de verschillen blijven bestaan waardoor vergelijken van belang is.