economie

14 nov 2007, 10:10

Zon begint weer te schijnen voor Groningens grootste multinational AVEBE

Het Groningse zetmeelconcern Avebe heeft in het afgelopen een winst behaald van 25,2 miljoen euro. In het voorgaande jaar werd nog een verlies geleden van 4,6 miljoen euro. Dat heeft Avebe bekendgemaakt. Mede dankzij de gestegen prijzen voor aardappelzetmeel ziet de toekomst er voor het concern weer aanzienlijk beter uit.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,De jaarresultaten laten zien dat Avebe, ondanks een minder goede oogst, een solide basis legt voor hernieuwde groei van het resultaat'', zei waarnemend bestuursvoorzitter en financieel directeur Ed Kraaijenzank in een verklaring.


In het afgelopen boekjaar daalde de omzet naar ruim 615 miljoen euro van dik 633 miljoen euro in het jaar ervoor. In de afgelopen periode stootte Avebe enkele verlieslijdende onderdelen af.
Ook zette Avebe het mes in het personeelsbestand om de kosten te drukken. Het aantal mensen dat wereldwijd bij Avebe in dienst is, daalde het afgelopen boekjaar van 1819 naar 1477. Avebe is nog niet klaar met saneren. ,,In Nederland werken nu 1020 mensen. Dat aantal moet in 2011 gedaald zijn naar 850'', zei een woordvoerder.


Deelnemende boeren stemden vorig jaar in met een reddingsplan voor Avebe. Het bedrijf was in de voorgaande jaren zwaar onder druk komen te staan doordat het zetmeel van Avebe te duur was in verhouding tot dat van de concurrentie.


Over het afgelopen boekjaar kunnen de ongeveer vierduizend deelnemers weer eens een ,,substantiële'' uitkering van dik 10 miljoen euro tegemoetzien, aldus de zegsman. Dat komt neer op ruim 4,5 euro per ton aardappelen. In boekjaar 2007/2008 verwacht Avebe een uitkering te kunnen doen van circa 12 euro per ton bovenop de vaste minimumprijs.


Avebe zoekt nog steeds naar een nieuwe bestuursvoorzitter, na het vertrek van Gert-Hein de Heer in september. Deze topman kwam van het beursgenoteerde kleurstoffenbedrijf Holland Colours maar bleef slechts een maand. Hij zou de overstap te groot hebben gevonden. De Heer volgde Okke Koo op, die vertrok wegens persoonlijke redenen.


,,Wij hebben het zoekproces in gang gezet. We denken dat het nog wel enige maanden kan duren voor we iets aankondigen'', aldus de woordvoerder van Avebe over de opvolgingskwestie.