economie

17 jan 2008, 21:09

WitecWitronic Ter Apel neemt Brabantse branchegenoot Wijdeven over

WitecWitronic, producent van hoogwaardige inductieve componenten en fijnmechanische onderdelen in Ter Apel, neemt de onderneming Wijdeven in het Noord-Brabantse Oirschot over. Met de overname verovert WitecWitronic samen met Wijdeven de positie van onbetwist marktleider in de branche.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De directie van WitecWitronic, Jan van de Maat en Bernard Winkel, is verheugd over de overname van Wijdeven. Zowel de positie van WitecWitronic als die van Wijdeven wordt erdoor versterkt, zegt directeur Jan van de Maat van WitecWitronic. “Er ontstaat een speler van formaat”, verklaart Van de Maat. “De bundeling van krachten resulteert in een solide bedrijf met een sterke positie op de markt.” Het nieuwe bedrijf telt in Nederland in totaal ruim 150 medewerkers, waarvan circa 100 bij Wijdeven en 55 bij WitecWitronic. In Tsjechië telt de vestiging 60 medewerkers. De totale omzet bedraagt 25 miljoen euro.

Vooraanstaande onderneming


De overname stelt WitecWitronic in staat zich verder te ontwikkelen, de concurrentiekracht te vergroten en de groeistrategie te ontplooien. Zowel in Ter Apel als in Oirschot zal de werkgelegenheid toenemen. Het behoud, maar met name de uitbouw van technische kennis en de groei van de werkgelegenheid op het hoog technologisch niveau waarop beide ondernemingen opereren, is voor Noord-Nederland een positieve ontwikkeling.

WitecWitronic is trots op het overname akkoord. Van de Maat: “In omvang is Wijdeven drie keer zo groot als WitecWitronic. Het is bijzonder dat een kleiner bedrijf een grotere branchegenoot overneemt. Wijdeven ligt in het gebied dat het centrum van onze industrie vormt in de regio Eindhoven.” In Nederland is WitecWitronic samen met Wijdeven nu met afstand nummer één en ook op Europees niveau vervult de onderneming een vooraanstaande rol.

WitecWitronic is gespecialiseerd in de productie van inductieve componenten (spoelen en transformatoren) en fijnmechanische onderdelen, die worden geleverd aan het topsegment van de industrie. De producten van het bedrijf in Ter Apel worden toegepast in onder meer medische- en laboratoriumapparatuur, de auto-industrie, halfgeleider-industrie en hightech machinebouw.

Wijdeven ontwikkelt en produceert inductieve systemen, powersupplies en transformatoren en is in toenemende mate actief op het gebied van elektromagnetica. De nadruk ligt op steeds meer kennis en innovatie, met name op het gebied van sensortechnologie. Klanten bevinden zich in de halfgeleider-, telecom-, ICT- en medische sector.


Versterking positie


Samenvoeging van de ondernemingen heeft positieve effecten op meerdere terreinen, zegt directeur Jan van de Maat: “Naast de schaalvoordelen kunnen we gebruik maken van elkaars aanvullende productiemogelijkheden en onze ontwerp- en ontwikkelafdelingen.”

Sterke kant van WitecWitronic is dat het bedrijf naast de productie van inductieve componenten ook hoogwaardige fijnmechanische onderdelen levert. “We zijn de enige in Nederland die beide onder één dak produceert”, legt Van de Maat uit. “Daardoor zijn we in staat complete systemen te leveren. Ook Wijdeven kan hier nu van profiteren.”

Omdat het nieuwe bedrijf tevens meer carrièrekansen en ontplooiingsmogelijkheden biedt voor medewerkers, verwacht WitecWitronic in de huidige krappe arbeidsmarkt gemakkelijker hoger geschoold personeel aan te trekken en te behouden.

Groeiambities


Dankzij de samensmelting van beide bedrijven verwacht WitecWitronic de komende jaren haar groeiambities te realiseren. De nieuwe onderneming streeft naar een stabiele, groei in Nederland, maar ook uitbreiding in Europa en Zuidoost-Azië. “De overname is voor ons het begin van iets nieuws”, zegt directeur Van de Maat. “We willen een stap-voor-stap ontwikkeling. Daarbij sluiten we verdere overnames en samenwerkingsvormen niet uit.”

N.V. NOM


De overname is tot stand gekomen met de hulp van de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM). Om de overname mogelijk te maken is een nieuwe moedermaatschappij gevormd, Indugroep Participaties. Daaronder vallen zowel WitecWitronic als het moederbedrijf van Wijdeven, Wijdevier Beheer. Beide bedrijven zullen vooralsnog onder hun eigen naam blijven opereren.

De NOM verstrekt risicodragende financiering en participeert in Noord-Nederlandse bedrijven, biedt begeleiding bij investeringen, subsidies en locatiekeuze, bevordert investeringen in Noord-Nederland en initieert projecten die de concurrentiekracht van het regionale bedrijfsleven vergroten. De NOM heeft circa € 100 miljoen geïnvesteerd in ruim 130 ondernemingen die gevestigd zijn of zich gaan vestigen in Groningen, Fryslân of Drenthe.