economie

25 feb 2003, 00:12

Vacaturerunners op brommers door Groningen: zeven vacatures per week

Groningse studenten die op brommers de stad doorcrossen op zoek naar vacatures: het leek het ei van Columbus om banen voor werkzoekenden te vinden. De studenten vinden inderdaad ook veel banen, maar toch aanzienlijk minder dan was gehoopt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Groningen ging in november een uniek project van start om vacatures voor werklozen te vinden. De Vacaturerunners kregen tot taak om bij alle winkels in de stad te kijken of er achter de ruiten ook briefjes hangen waarin personeel wordt gevraagd.
Dergelijke vacatures komen meestal niet in de kaartenbakken van het Arbeidsbureau terecht. En de gemeente Groningen wil geen kans ongemoeid laten om banen te vinden. Deze opstelling past in het ‘pro-actieve’ economische beleid van Groningen, dat bijvoorbeeld ook flink investeert in de Euroborg om de economie te stimuleren.
Maar hoe goed bedoeld ook: gigantisch veel zoden zet het toch niet aan de dijk. De verwachting was dat de vacaturerunners op hun brommertje gemiddeld honderd vacatures per week aan zouden kunnen dragen. Projectleider Tim Lohmann laat in de Universiteitskrant (UK) weten dat het er momenteel gemiddeld slechts zo’n zeven per week zijn.
De vacaturerunners is een project dat is ontstaan dankzij een samenwerking van het bedrijf Matchcare, de Stichting Weerwerk, het CWI en de gemeente Groningen. Niet alleen is het totaal aantal vacatures wat tegengevallen, dat geldt ook voor het aantal ingevulde vacatures: dat zijn er precies vijf. Het project loopt door tot 7 maart. Daarna wordt bekeken of het zal worden voortgezet.