economie

27 mrt 2003, 00:12

KPN stelt opnieuw aanwezigheid in Groningen ter discussie

De KPN blijft maar aanhikken tegen haar vestiging in Groningen. Haalden in het verleden diverse top-directeuren van KPN zich de gram op de hals van oud-Commissaris Vonhoff en andere bestuurders door de spreiding ter discussie te stellen, nu is het de beurt aan bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van KPN. Het telecom-bedrijf, dat leeft van het overbruggen van afstanden, vindt Groningen ‘te ver weg’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat zegt Scheepbouwer volgens het Dagblad van het Noorden van in de Kamerkrant van de Kamer van Koophandel Den Haag. Volgens Scheepbouwer is het lastig dat een deel van zijn onderneming in de stad Groningen is gevestigd. Hij heeft momenteel geen concrete plannen om bedrijfsonderdelen naar Den Haag te verplaatsen, maar op de langere termijn sluit hij dat niet uit.
KPN had ooit meer dan 3000 medewerkers in Groningen. Dat waren er overigens aanzienlijk minder dan de ooit bij de spreidingsoperatie beloofde 5000. Maar het aantal banen van 3000 is inmiddels teruggebracht tot 2000.
Overigens heeft de spreidingsoperatie ongetwijfeld een niet te onderschatten effect gehad op de Groningse economie. Want in het kielzog van KPN vestigden zich hier tal van grote computerbedrijven. Dat heeft veel bijgedragen tot de ontwikkeling van Groningen tot IT stad, dankzij bedrijven als Atos Origin. Die hebben zich hier inmiddels wel krachtig ontwikkeld.