economie

08 mei 2002, 00:12

Kamer van Koophandel: ‘Minder starters in Groningen’

In de provincie Groningen is sprake van een toename van het aantal bedrijfsbeëindigingen. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er werden afgelopen jaar, 2001, 2008 bedrijven in de provincie Groningen opgeheven. Dat waren er 500 meer dan het jaar ervoor. Maar voor de Kamer van Koophandel is dat geen aanleiding voor minder optimisme, want er kwamen ook vele nieuwe bedrijven bij. In totaal werden er 3030 nieuwe bedrijven opgericht in de provincie Groningen. Dat betekent dus dat er nog altijd duizend bedrijven meer werden opgericht dan er werden opgeheven.
Toch lijkt de hausse in de Groningse economie van de afgelopen jaren wel wat aan het afnemen. Want van de bedrijven die werden opgericht waren er 1657 van startende ondernemers (55 procent van het totaal). In het jaar 2000 telde de Kamer van Koophandel nog 1984 startende ondernemingen (67 procent). De andere nieuwe vestigingen werden opgericht door een al bestaande onderneming. Van deze nevenvestigingen en ‘dochters’ kwamen er juist veel meer bij dan in vorige jaren. Het afnemende aantal starters werd door deze toename meer dan gecompenseerd.
Volgens de Kamer van Koophandel zou de verminderde animo om een eigen bedrijf te beginnen te maken kunnen hebben met de afnemende conjunctuur, waarin velen de stap naar een niet wagen.