economie

06 jul 2007, 00:12

Grote vezelhennepfabriek in Oost-Groningen

Oost-Groningen krijgt de eerste grote vezelhennepverwerkingsfabriek van Nederland. Hier worden hennepvezels verwerkt voor onder meer de textielindustrie, de bouw en de scheepsbouw. Dankzij de fabriek kunnen boeren in de Gronings-Drentse Veenkoloniën behalve aardappelen en bieten ook op grotere schaal hennep verbouwen, zo maakte een woordvoerder bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vezelhennepverwerkingsfabriek zal worden gebouwd in Oude Pekela en kan zorgen voor een belangrijke economische impuls voor deze regio, aldus een woordvoerder van de organisatie ‘Agenda voor de Veenkoloniën’. Daarin werken overheidsorganisaties samen aan het ontwikkelen nieuwe impulsen voor deze regio in Groningen en Drenthe. Volgens een woordvoerder is uit een haalbaarheidsonderzoek gebleken dat de fabriek rendabel kan produceren en zijn er ondernemers gevonden die in de fabriek willen financieren.
‘We hebben partijen gevonden die de fabriek willen financieren. Dat is goed voor de regionale economie, want het betekent nieuwe mogelijkheden voor de landbouw hier’, aldus Leontien Kompier, directeur projectbureau Agenda voor de Veenkoloniën. Volgens haar kunnen de plannen nu door de ondernemers worden uitgewerkt, waarna mogelijk in 2008 met de bouw van de fabriek kan worden begonnen.