economie

19 feb 2003, 00:12

Gasunie start eerste speciale 'gas-businessschool'

De Gasunie en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) gaan samen een internationale businessschool voor gasmanagement beginnen. De opleiding wil jaarlijks veertien cursussen van vier weken gaan aanbieden aan jonge gasmanagers uit de hele wereld. Aanmeldingen komen vooral uit landen als China, Zuid-Afrika en Scandinavië, die op dit moment bezig zijn de gasmarkt te verkennen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De school richt zich vooral op marketing en ondernemersstrategie voor de nieuwe, geliberaliseerde aardgasmarkt. "Vroeger was het voor nutsbedrijven duidelijk waar hun markt zich bevond: in de regio", stelt woordvoerder Ben Warner. "Tegenwoordig zijn alle grenzen letterlijk weggevallen. Dat levert een heel nieuw, onontgonnen vakgebied op waar wij als grote gasproducent in willen springen."
Het is de eerste gespecialiseerde gasbusinessschool in de wereld. De Gasunie is samen met de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) een jaar bezig geweest met het opzetten van de cursus. Bij de opleiding, met een variabele lengte van enkele weken tot enkele jaren, zijn hoogleraren van universiteiten in de Verenigde Staten, België, Groot-Brittannie en Duitsland betrokken. Ook topmensen van grote bedrijven als Shell en Essent treden op als docent.
Het afgelopen najaar is een proefcursus gehouden met studenten uit Rusland, Finland en Nederland. Voor de opleiding moeten de jonge gasmanagers wel flink in de buidel tasten: een cursus van drie weken kost al snel 18.000 euro. De investering van zowel Gasunie als RuG bedraagt enkele honderdduizenden euro' s.