economie

14 mei 2002, 00:12

Essent tracht deel Gasunie over te nemen

Energiebedrijf Essent probeert een deel van de Gasunie over te nemen. Het bedrijf vindt dat de overheid de Nederlandse belangen verkwanselt door daar niet aan mee te werken. Dat heeft een woordvoerder maandag bevestigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Demissionair minister A. Jorritsma van Economische Zaken (EZ) wil de Gasunie in drieën splitsen omdat Europese regels dat zouden vereisen. De handelsactiviteiten worden verdeeld over Shell en Esso. De Staat houdt de rest, een gasverdeelbedrijf, in handen. De Gasunie zelf is daar fel op tegen omdat Nederland daarmee zijn positie op de gasmarkt zou verspelen.
Energiebedrijf Essent denkt daar net zo over. Het bedrijf wilde eerder al de Gasunie in zijn geheel overnemen. Daar stak Jorritsma met haar ‘splitsingsbesluit’een stokje voor.
Essent-topman K. Wiechers heeft vervolgens verkennende besprekingen gevoerd met Shell en Esso over de overname van het Shell-deel van de Gasunie. De gedachte is om een nieuw energiebedrijf op te richten waarin de stroomproductieonderdelen van Essent zelf en het Gasunie-deel worden ondergebracht.
Essent vindt het onbegrijpelijk dat Jorritsma het plan niet steunt.