economie

04 feb 2008, 22:10

Café De Klikspaan uit Groningen wint Gouden Tapknop

Wie op zoek is naar het best getapte biertje van Noord Nederland moet naar Café De Klikspaan in Groningen. Want deze horecagelegenheid is winnaar geworden van de Gouden Tapknop en daarmee gekroond tot Top Horecazaak 2007 van regio Noord Nederland. De bijzondere onderscheiding is uitgereikt aan Guido Waalken van De Klikspaan door Marc Elenbaas, Regio Sales Manager van Heineken Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Niet alleen voelen gasten zich hier echt thuis, maar er wordt ook nog eens het beste bier van de omgeving getapt.” Verder won Het Wapen van Ooststellingwerf uit het Friese Oosterwolde de Zilveren en De Oude Wacht uit Groningen de Bronzen Tapknop. De winnaar van de Gouden Tapknop mag bovendien meedoen aan de landelijke finale op 12 februari. Hier staat het Gouden Fust op het spel, de prijs voor de Gouden Horecazaak 2007.

De verkiezing maakt onderdeel uit van het Goed Getapt Bier programma van Heineken Nederland. Jaarlijks doet aan dit programma een toenemend aantal horecaondernemers mee die Heineken, Brand of Amstel op de tap hebben. In 2006 waren dat er 1.000 verspreid over het land. In 2007 deden al 1.300 ondernemers mee en voor 2008 worden 1.500 deelnemers verwacht. Het Goed Getapt Bier programma beoogt de kwaliteit en kwaliteitsbeleving van tapbier in de horeca structureel te verhogen waardoor een grotere klanttevredenheid ontstaat. “Uit de reacties van deelnemers blijkt dat het programma écht werkt. Gasten komen eerder en vaker terug”, aldus Elenbaas.

Deelnemers aan het programma krijgen training in goed gastheerschap en een belangrijk onderdeel is natuurlijk het tappen van een perfect pilsje. “Tapbier is het lekkerste bier, míts je het op een goede manier serveert. In een schoon glas met de juiste schuimkraag en op de juiste temperatuur. Als die drie zaken kloppen, zoals bij De Klikspaan, dan heb je blije klanten”, legt meestertapper Frank Evers van Heineken Nederland uit.

Mystery guests bezochten alle deelnemende horecazaken. Mede op basis van die ervaringen zijn de winnaars van de Gouden, Zilveren en Bronzen Tapknop verkozen. Jordaans is blij met zijn verkiezing tot Top Horecazaak. “Van collega-ondernemers die eerder de Gouden Tapknop hebben gewonnen heb ik begrepen dat de gemiddelde bieromzet bij hen aantoonbaar is gestegen. Dan blijkt toch dat kwaliteit belangrijk is en dat gasten dat weten te waarderen.”

Alle deelnemers die met succes aan het Goed Getapt Bier programma 2007 in Noord Nederland hebben deelgenomen, kregen een certificaat én een Goed Getapt Bier-gevelschild uitgereikt. Dit schild is een waarborg dat gasten een horecazaak binnenstappen waar een goed biertje wordt getapt en goed gastheerschap hoog in het vaandel staat.

Top 3 Gouden Horecazaak 2007 regio Noord Nederland
1. De Klikspaan, Rabenhauptstraat 78, 9725 CG Groningen
2. Het Wapen van Ooststellingwerf, Nanningaweg 5, 8431 AA Oosterwolde (Fr.)
3. De Oude Wacht, Gedempte Zuiderdiep 3, 9711 HA Groningen