Bereikbaarheid & Mobiliteit

Van parkeerplaats naar Hoofdstation: hoe Strukton het vervoer van 400 werknemers per dag regelde (Video)

Op zaterdag 12 juli zit de buitendienststelling erop: 64 dagen konden reizigers geen of minder gebruikmaken van het Hoofdstation. Dagelijks werkten ongeveer 400 werknemers van aannemer Strukton aan het spoor en de perrons. “Het is een hele logistieke operatie”, vertelt Frank Dijkema, omgevingsmanager van Strukton Rail. De oplossing? Een pendeldienst met busjes die 24 uur per dag beschikbaar zijn om werknemers tussen een parkeerplaats en het Hoofdstation te vervoeren.


Leestijd: 2 minuten

Impressie van het nieuwe station
Impressie van het nieuwe station

Slim vervoer tussen P3 en Hoofdstation

De pendeldienst is simpel: werknemers zetten hun auto of werkbusje op P3 bij de Euroborg. Daar staan overdag verschillende taxibusjes die werknemers naar de bouwplaats brengen. Als de werkdag erop zit, kunnen werknemers een telefoonnummer bellen, en dan komt er een busje om hen weer naar de parkeerplaats te brengen. De groep die gebruikmaakt van de pendelbusjes is omvangrijk: “Tijdens de dagdiensten maken zo’n 300 medewerkers gebruik van de pendeldienst”, vertelt Dijkema. 

Ook ‘s nachts zijn de pendelbussen beschikbaar, omdat de werkzaamheden aan het Hoofdstation ook in de late uurtjes doorgaan. Bij P3 en bij de bouwplaats hangt een papier met een telefoonnummer. De werknemers die klaar zijn met hun shift kunnen de pendeldienst bellen en worden dan binnen de kortste keren opgehaald. 

Voor werknemers die liever geen gebruik maken van de pendelbus, heeft Strukton ook iets bedacht: “Bij P3 staan meerdere fietsen die we gehuurd hebben.” Zo kunnen de werknemers de kleine afstand tussen P3 en het Hoofdstation zelf overbruggen, en hebben ze meer mobiliteit als ze nog naar een andere locatie moeten. 

Strukton is tevreden

De pendeldienst is een antwoord op een logistieke opgave: bij het Hoofdstation zijn simpelweg niet genoeg parkeerplekken voor honderden werknemers. Werknemers van Strukton zijn tevreden over de oplossing. “Je moet iets eerder van huis dan normaal omdat je vaak gewoon naar de bouw kunt rijden”, geeft een werknemer die gebruik maakt van de pendeldienst aan. “Maar voor zo’n grote bouw is het wel ideaal, want al die auto’s kun je anders ook niet kwijt.” 

Ook Dijkema is tevreden over de pendeldienst: “Het gebruik van de pendelbussen verloopt heel netjes.” Maar één keer werd hij ‘s nachts gebeld omdat er een noodgeval was: onder het Emmaviaduct waren verschillende auto’s afgebrand en de weg was daarom een periode niet toegankelijk door het onderzoek. Na contact met de gemeente werd een alternatieve route ingesteld. 

Nu lopen de grootste werkzaamheden ten einde. Nog een paar dagen, en dan kunnen reizigers weer gebruikmaken van het Hoofdstation: nieuwe sporen, nieuwe perrons en een nieuwe reizigerspassage. Dijkema: “We kijken terug op een hele goede periode.”