bereikbaarheid-verkeer

05 dec 2014, 10:10

Nieuwe dienstregeling en tarieven voor busvervoer in Groningen

Nieuwe dienstregeling en tarieven voor busvervoer in Groningen

Vanaf 14 december geldt voor Groningen en Drenthe een nieuwe dienstregeling voor het busvervoer. Het OV-bureau voegt ritten toe op enkele sterk groeiende lijnen. Zowel de Qliners als Q-link trekken steeds meer reizigers. Daarom gaat bijvoorbeeld lijn 5 van Q-link tussen P+R Haren en Groningen vaker rijden. De Qliner tussen Assen en Groningen (309) gaat op werkdagen voortaan ook ’s avonds rijden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bezuinigingsopgave

Het OV-bureau had voor de dienstregeling van 2015 een bezuinigingsopgave van bijna 2 miljoen euro. Omdat sommige lijnen in het basisnet steeds minder passagiers trekken en daarom relatief te duur worden, is in samenwerking met gemeentes naar oplossingen gezocht om bepaalde lijnen met vrijwilligers in stand te houden. In Hoogezand bijvoorbeeld. Hier is een pool van 60 vrijwillige chauffeurs opgezet, die ervoor zorgen dat de stadsbus elk uur kan blijven rijden.

In verband met bezuinigingen zijn de zondagsdiensten van de stadslijnen in Meppel en Hoogeveen vervallen en wordt de stadslijn in Haren omgezet in een LijnBelBus.

Aanpassingen tarieven

Vanaf 1 januari stijgen de OV-chipkaart tarieven met 1,14%. Het instaptarief wordt € 0,88 en het kilometertarief 15,5 eurocent (voltarief). Sterabonnementen stijgen met hetzelfde percentage en worden afgerond op 5 cent. Het P+R busabonnement kost € 48 per maand en € 480 per jaar.

In Groningen en Drenthe blijven Eurokaartjes bij de buschauffeur te koop. Deze kaartjes blijven gelijk in prijs. Ook de Dal-Dagkaart voor Groningen en Drenthe, voor wie op werkdagen na 9 uur en in het weekend en tijdens vakanties op pad wil, blijft € 10.

Overzicht wijzigingen

Een overzicht van de wijzigingen in de dienstregeling en de tarieven is beschikbaar op qbuzz.nl/gd.