Bereikbaarheid & Verkeer

Nieuwe brug over Hoendiep vervangt spoorwegovergang

Er komt een nieuwe brug voor fietsers en voetgangers over het Hoendiep naar het Suikerunieterrein. De brug komt er in plaats van de spoorwegovergang in het verlengde van de Van Heemskerckstraat. Die overgang wordt later dit jaar gesloten.


Leestijd: 1 minuut

Er komen twee bruggen naast elkaar, één voor fietsers en één voor voetgangers. De brug voor fietsers krijgt hellingbanen. De brug voor de voetgangers wordt voorzien van trappen. De beide bruggen moeten op 1 augustus klaar zijn zodat bezoekers van het festival Noorderzon er gebruik van kunnen maken. B&W hebben de gemeenteraad om een krediet van € 400.000 gevraagd voor de nieuwe brug. Het Suikerunieterrein is al goed te bereiken voor auto’s.

Voor het ontwerp van de brug schreef de gemeente een prijsvraag uit. De inzending van Elizabeth Keller en Remko Rolvink won. Zij opperden het gebruik van stalen vakwerkelementen die vijftien jaar meegaan.

In het donker zal de brug al van verre te zien zijn door de verlichte zuilen. Hiervoor gebruikt de gemeente steigermateriaal. De brug past bij het industriële karakter van de omgeving. Kleine bootjes kunnen onder de brug doorvaren. Voor grotere schepen is de brug beweegbaar, zodat de schepen kunnen passeren.