Bereikbaarheid & Verkeer

Al honderden werknemers in Groningen gebruiken subsidie van 250 euro voor aanschaf e-bike

Met de subsidieregeling voor e-bikes probeert Ga slimmer reizen & werken (  www.gaslimmerreizen.nu )  werknemers in de regio Groningen-Assen zoveel mogelijk uit de auto en op de fiets te krijgen. Daarnaast is het gezonder, duurzamer en gemakkelijker voor werknemers.


Leestijd: 2 minuten

Groningen in juni gastheer groot fietscongres: “Er gaat niets boven de fiets”
Groningen in juni gastheer groot fietscongres: “Er gaat niets boven de fiets”

Wie een elektrische fiets wil aanschaffen is daar vaak een behoorlijk bedrag aan kwijt. Speciaal voor werknemers die de fiets willen gebruiken voor woon-werkverkeer is een subsidie beschikbaar van 250 euro bij de aanschaf van een e-bike of e-scooter. De regeling is voor werknemers van bedrijven en organisaties die partner zijn van ‘Ga slimmer reizen & werken’. Machiel Nijenhuis, manager planning en monitoring bij Groningen Bereikbaar heeft gebruik gemaakt van de subsidieregeling. ‘Wel moet je minimaal twee dagen in de week met de fiets naar je werk komen’, zegt Nijenhuis.

‘Met een elektrische fiets wordt je actieradius groter en ben je eerder geneigd om de fiets te pakken dan de auto’, zegt Nijenhuis, die zelf ook zo veel mogelijk gebruik maakt van zijn e-bike. ‘Het is net even wat makkelijker dan een normale fiets. Je hebt minder last van tegenwind omdat het trappen minder moeite kost. Ik denk dat je met een e-bike sneller op de fiets zult stappen. Mensen die in Groningen werken maar in de dorpen net buiten de stad wonen, zullen er vooral veel lol aan beleven’, zegt hij. ‘Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat fietsers gewoon eerder op de plek van bestemming zijn dan automobilisten.’

Enkele honderden

Tot nu toe hebben enkele honderden werknemers van organisaties en bedrijven in de regio Groningen- Assen zich aangemeld. Een aantal daarvan rijdt al druk rond op de elektrische fiets. Nijenhuis denkt dat de subsidieregeling eventuele twijfelaars over de streep trekt. ‘Een beetje e-bike kost gauw tussen de 1500 en 2500 euro. Dan kan deze bijdrage net even het verschil maken’, vertelt hij. ‘Bovendien wordt de stad steeds beter bereikbaar gemaakt voor fietsers. Denk aan de net aangelegde ruime fietssnelwegen, de zogenoemde ‘Fietsroutes Plus’, tussen de stad en Zuidhorn en Bedum.

De organisatie Groningen Bereikbaar werkt ook nauw samen met Ga slimmer reizen & werken en hoopt, met het oog op de vele geplande werkzaamheden aan de ring en het spoor dat zoveel mogelijk Groningers op de fiets naar hun werk komen. ‘Met deze regeling wordt dat gestimuleerd’, zegt Nijenhuis. ‘Maar daarnaast is het natuurlijk ook veel gezonder en duurzamer.’

Wie geïnteresseerd is in de regeling, kan zich bij zijn eigen werkgever aanmelden.

Meer informatie:  www.gaslimmerreizen.nu