Wonen

Vreemd gedicht onder Groningse brug: dit is het antwoord!

Duizenden Stadjers en niet-Stadjers hebben, mede dankzij Facebook, de foto gezien die we gisteren plaatsten over een vreemd gedicht. Waar is dat gedicht te zien? En vooral: wat is dat toch voor vreemd gedicht. We geven nu het antwoord op de GIC


Leestijd: 1 minuut

Vreemd gedicht onder Groningse brug: dit is het antwoord!
Vreemd gedicht onder Groningse brug: dit is het antwoord!

Het gaat om een gedicht onder de Oosterbrug iun Groningen, de brug tegenover De Oosterpoort. Het is een gedicht van Hendrik Nicolaas Werkman. De website ‘Staat in Groningen’ vertelt hierover:

“Onder de Oosterbrug bracht grafisch vormgever Peter de Kan het gedicht van Werkman aan. Het gedicht ‘Gestadige beweging’ bestaat uit twaalf coupletten van twee regels. De letters zijn van aluminium en hangen aan één punt. Wanneer de brug opengaat komen ze zachtjes heen en weer zwaaiend op hun plek. De gestadige beweging van de brug zet zich voort in de letters die grijzig golvend contact leggen met het water. Het gedicht biedt het tot stilstand gekomen, wachtende verkeer een moment van rust en misschien zelfs contemplatie.”

“Werkman is vooral bekend vanwege zijn schilderijen en druksels, en minder vanwege zijn literaire werk. De klankdichten van Werkman zijn luchtig en speels. Het gaat vooral om de klanken en niet zozeer om de inhoud. Hij combineerde bestaande woorden met verbasterde Engelse en Franse woorden tot een soort potjeslatijn. Het geestige ervan is de plotselinge herkenbaarheid van woorden in een onlogische of onbegrijpelijke context.”


Het gedicht:

Gestadige beweging

  • Door:Hendrik Nicolaas Werkman

printa printo
cito typo

composita
colorita

sano corpo
bene torbo

bras de more
ras te vore

vaste code
baste mode

tanto tempo
desto presto

ante poco
sito foco

ador amo
para diso

sin peccato
nil dacapo

bene vista
male jacta

poke d’ore
pido lore

paso retro
volte metro