Wonen

Quarantaine op 10m2? Studentenhuizen Groningen vragen om landelijke richtlijn

Op korte termijn moet er meer duidelijkheid komen over de richtlijnen voor studentenhuizen in de corona crisis, bepleiten meerdere jonge politieke partijen, in Groningen, maar ook in andere Nederlandse studentensteden.


Leestijd: 2 minuten

Een studentenhuis wordt wettelijk namelijk niet gezien als huishouden en moeten verplicht 1,5 meter afstand houden. Dit geldt ook als zij samen in één huis met een gezamenlijke keuken, douche en woonkamer wonen. Dit heeft tot veel verwarring gezorgd onder de studenten. Politieke partijen Student & Starter, STIP, Student en Stad en Connect pleiten daarom voor meer duidelijkheid.

In Groningen is er onduidelijkheid over de regelgeving achter de voordeur van studentenhuizen. Hier werd door de politie aan alle bewoners van een studentenhuis verteld dat zij een boete van 390 euro riskeerden als ze geen afstand hielden in hun woonkamer. Dat de regels zo worden geïnterpreteerd is voor raadslid Marten Duit van Student en Stad uit Groningen een raadsel. ''Mocht dit worden gehandhaafd dan wordt de situatie voor studenten onleefbaar", zo stelt Duit.

Ook bij Connect Wageningen komen er veel mails en berichten binnen van studenten die behoefte hebben aan duidelijkheid. “Voor veel studenten is het binnen zitten echt zwaar, vaak willen ze dan ‘s avonds wat afleiding hebben. Maar wanneer een studentenhuis met meer dan tien bewoners de muziek aanzet en door het huis gaat dansen, dan kan dat voor omwonenden natuurlijk wel op een feest lijken, waardoor het lijkt alsof studenten de regels aan de laars lappen.” vertelt Mark Reijerman, woordvoerder van Connect Wageningen.

Als positief voorbeeld noemen de partijen Delft: Hier was ook sprake van verwarring bij studenten, maar daar is vanuit de gemeente een richtlijn gekomen om deze verwarring te verminderen. Zo wordt een studentenhuis binnenshuis als een normaal huishouden beschouwd, dit is inclusief tuin, balkon of dakterras.

Door gemeenten en rijksoverheid wordt een beroep gedaan op het ‘gezond verstand’. Studenten doen hun uiterste best om de maatregelen op te volgen, maar onduidelijkheid over de maatregelen maakt dit wel moeilijk. Wat betreft STIP Delft, Student & Starter, Student en Stad en Connect Wageningen biedt de overheid deze duidelijkheid snel aan alle Nederlandse studenten.

Een landelijke richtlijn voor deze doelgroep zorgt voor meer duidelijkheid en daardoor een betere opvolging van de regels. Op die manier voorkomen we onwenselijke situaties, zoals bijvoorbeeld bij Uilenstede in Amstelveen en de Ina Boudier Bakkerlaan in Utrecht. Het doel van de lokale politieke partijen is het waarborgen van de (mentale) gezondheid van studenten, maar ook de gezondheid van de andere stadsbewoners, aldus de jongeren-organisaties.

(Foto: Studyabroad)