Wonen

Oudste synagoge van Groningen - in Appingedam - krijgt nieuwe bestemming

Na een verbouwing en restauratie wordt dinsdag 5 mei de synagoge in Appingedam weer in gebruik genomen. Het bijzondere monument wordt onderdeel van Bijzondere Locaties Groningen en wordt dan gebruikt als locatie voor diverse culturele evenementen, zoals concerten, tentoonstellingen en lezingen.


Leestijd: 2 minuten

Oudste synagoge van Groningen - in Appingedam - krijgt nieuwe bestemming
Oudste synagoge van Groningen - in Appingedam - krijgt nieuwe bestemming

De synagoge in Appingedam is de oudste synagoge in de provincie Groningen. Het monument is gebouwd in 1801 en beschikt over een indrukwekkend hemelsblauw koepelplafond. De Damster sjoel is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). In 2014 werd gestart met een grootscheepse verbouwing en restauratie en nu is de synagoge weer helemaal klaar voor de toekomst. Op dinsdag 5 mei wordt de geheel gerestaureerde en verbouwde synagoge in aanwezigheid van genodigden officieel in gebruik genomen.

Evenementen, vergaderingen, eetcafé en bed & breakfast

De synagogezaal is na de verbouwing zeer geschikt voor verschillende soorten activiteiten, zoals vergaderingen, diners, concerten en recepties. Het aangebouwde Joodse schooltje is verbouwd tot een bed & breakfast. De synagoge behoort vanaf begin mei tot Bijzondere Locaties Groningen, een dochterorganisatie van de SOGK. Bijzondere Locaties Groningen exploiteert zes monumenten in Groningen. Heidi Renkema is de vaste gastvrouw in Appingedam. Zij zal op geregelde tijden ook de sjoel als eetcafé openstellen.

Evenementen

De synagoge is nu zeer geschikt voor culturele en particuliere evenementen. Het eerste culturele evenement na de ingebruikname is een optreden van Ellen Deckwitz en Rense Sinkgraven tijdens het festival Terug naar het Begin op zaterdag 16 mei. Terug naar het begin laat een mix van muziek, theater, poëzie, literatuur, dans en beeldende kunst zien. Dit alles gebeurt in oude kerken (en deze synagoge) in Appingedam en omgeving.  Dichter Ellen Deckwitz wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse jonge dichters, en is een graag geziene gast op Lowlands en bij De Wereld Draait Door. Tijdens Terug naar het Begin draagt ze in de synagoge poëzie voor. Ook filosofeert ze met gespreksleider Rense Sinkgraven over wat ‘de spelende mens’ (het thema van het festival dit jaar) voor hen betekent.

Bijzondere Locaties Groningen

Oude gebouwen een nieuw leven geven: dat doet Bijzondere Locaties Groningen. Bijzondere Locaties Groningen verhuurt de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, het Raadhuis van Berlage in Usquert en De Amshoff in Kiel-Windeweer. De Damster sjoel wordt aan dit rijtje toegevoegd. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan.