Wonen

Noorderlingen positief over Groningen Airport Eelde

Een ruime meerderheid van inwoners uit Groningen, Friesland en Drenthe vindt Groningen Airport Eelde van maatschappelijk belang en wil het ook behouden. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan door het Lectoraat Marketing (Marklinq) van de Hanzehogeschool Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat om een steekproef van 600 inwoners uit de drie noordelijke provincies. 68 procent van hen vindt dat Groningen Airport Eelde (GAE) behouden moet blijven. De mensen die voorstander zijn van GAE zijn ook vooral mensen die er gebruik van maken. In Friesland is de steun lager dan in Groningen en Drenthe.

Zo’n 25 procent van de noorderlingen heeft de afgelopen tien jaar helemaal niet gevlogen. Van de 75 procent die wel eens vliegt, heeft ongeveer 48 procent dat de afgelopen tien jaar minstens één keer vanaf Groningen Airport Eelde gedaan. Slechts 10 procent van de ondervraagden vliegt om zakelijke redenen. De belangrijkste reden om via Groningen Airport Eelde te vliegen is het gemak. De belangrijkste reden om niet via Groningen Airport Eelde te vliegen is het beperkte aantal bestemmingen.

Klimaat

In het onderzoek is ook gevraagd naar de invloed van de klimaatproblematiek en van corona. Ongeveer een derde zegt vanwege de CO2-uitstoot zo min mogelijk te vliegen. Het effect van corona lijkt iets sterker: 41 procent van de mensen die wel eens vliegen vliegt vanwege corona (waarschijnlijk) niet. Bij jongeren van 18-30 is dit 24 procent; die lijken zich minder aan te trekken van corona in hun vlieggedrag.