Wonen

Kunnen ondernemers Hoendiep iets betekenen voor asielzoekers in het gebied?

Ondernemers van bedrijventerrein Hoendiep en de Woonboulevard Groningen kwamen woensdagavond bijeen om te sparren over wat zij zouden kunnen betekenen voor de nieuwe bewoners van het gebied: de minderjarige jongeren die in de tijdelijke opvanglocatie van het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) wonen, aan de Protonstraat. De bijeenkomst was georganiseerd door bedrijvenvereniging WEST.


Leestijd: 1 minuut

Aan de Protonstraat is onlangs een opvanglocatie voor 60 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) in gebruik genomen. Zij wachten nog op een oproep van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om aan de asielprocedure te beginnen. HanzaPlaza zal voor maximaal twee jaar opvang bieden aan de jongeren, daarna zullen zij aan de Sint Petersburgweg terechtkunnen. Die locatie wordt momenteel uitgebreid. De jongeren, van 15 tot 18 jaar, zijn afkomstig uit Eritrea, Soedan, Syrië, Jemen, Marokko en Algerije.

Sociale aspect centraal

Normaal gesproken volgen deze jongeren onderwijs, maar door lange wachtlijsten is daar op dit moment geen plek voor. De vraag vanuit het COA aan de ondernemers was: kunnen de jongeren hier iets doen? Het COA vraagt vooral naar structurele werkzaamheden, waarbij het sociale aspect centraal staat.

Ondernemers uit het gebied brainstormden met elkaar over ideeën voor de jongeren. Daar kwamen ideeën uit naar voren als opruimwerkzaamheden in het gebied en onderhoud van groen. Ook het maken van een prikbord werd genoemd, waar ondernemers kleinere klussen kunnen ophangen waarbij de jongeren zouden kunnen helpen.