wonen

23 jan 2015, 09:09

Het lekkerste drankje van Kroatië komt uit Noordwolde

Het lekkerste drankje van Kroatië komt uit Noordwolde

De Groningse ondernemer Henk Pakes is er in geslaagd om als eerste en enige het unieke Kroatische drankje Kruško naar Nederland te halen. Kruško is een zoete likeurachtige drank die is gemaakt van Dalmatische peren. De likorette stamt af van van Krušcovac,de volkslikeur van Kroatië.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De likorette is onder eigen label te koop bij de wijnwebwinkel - wijnuitkroatie.nl - van Henk Pakes en daarmee is hij de enige in Nederland. Die wijnwebshop begon hij niet alleen om een passie voor wijn en Kroatië, maar ook omdat het land is uitgeroepen tot de 5 na beste wijnregio van de wereld. ‘En die wijnen zijn hier nauwelijks verkrijgbaar’, aldus Pakes. ‘Wijnschrijvers over de hele wereld zijn enthousiast – sommigen lyrisch – over Kroatische wijnen. Zij vinden ook dat Kroatische wijnen tot de beste van de wereld behoren. Op de Mundus Vini wordt de ene na de andere internationale wijnprijs in de wacht gesleept.’

De wijnwebshop van Pakes heeft al die prijswinnende wijnen in het assortiment en heeft Kruško aan het assortiment toegevoegd omdat het veel mixmogelijkheden heeft. Webwinkeliers die zoeken op het populaire drankje, worden op die manier geattendeerd op de andere kwaliteitswijnen.

Volgens Pakes maakt de webwinkel een explosieve groei door, sinds de toevoeging van Kruško. ‘We staan op Ladies Nights, zomer-, herfst- en winterfairs en kerstmarkten om het lekkerste drankje uit Kroatië te laten proeven’, aldus Pakes. Hoogtepunt was de introductie van Kruško op de Vakantiebeurs in Utrecht. Pakes was uitgenodigd door de Croatian Tourist Board en het Kroatisch verkeersbureau in Den Haag met als uitdaging Kroatië op de kaart te zetten.

De Groninger denkt dat Nederland nog lang niet bediend is, maar kijkt nu al wel voorzichtig naar de exportmogelijkheden.