wonen

16 jun 2016, 00:12

Haren wil niet fuseren met Groningen en Ten Boer

Haren wil niet fuseren met Groningen en Ten Boer

Haren wil niet fuseren met Groningen en Ten Boer. Dat bleek woensdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Een meerderheid wil dat Haren een zelfstandige gemeente blijft.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De coalitiepartijen D66 en Gezond Verstand Haren hadden al laten doorschemeren niets te zien in een fusie met Groningen en Ten Boer. Dat was voor de VVD reden om uit de coalitie te stappen. Zij stemden woensdag dan ook vóór een fusie. Oppositiepartij CDA bleek echter een doorslaggevende stem te hebben.

Want de christendemocraten verzamelden samen met D66 en Gezond Verstand Haren een meerderheid van tien stemmen om Haren te laten bestaan als zelfstandige gemeente. ChristenUnie, PvdA, VVD en GroenLinks zien hun gemeente liever opgaan in een geheel met Groningen en Ten Boer, maar die partijen behaalden maar zeven stemmen.

Fusie zou beste optie zijn

De provincie Groningen denkt dat een fusie het beste is voor Haren. Uit onderzoek blijkt dat de financiële positie van de gemeente erg zwak is, omdat het geen reserves heeft. Een fusie zou zorgen voor een daadkrachtige en economisch sterke gemeente. Dat is dan ook de reden waarom de VVD tegen zelfstandigheid werd.

Het besluit van de Harense gemeenteraad leidt niet per definitie tot een zelfstandige gemeente. Ook de provincie en de politiek in Den Haag gaan het raadsvoorstel nog bespreken. Binnen twee weken wordt duidelijk wat het oordeel is van de provincie.

Gedeputeerde Brouns reageert mild

Gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) reageerde op de site van RTV Noord mild op de keuze. Volgens de gedeputeerde is Haren een robuuste gemeente en is zelfstandigheid een optie, mits ze aantonen dat ze dit financieel kunnen dragen. Ook moest de gemeente kijken naar samenwerking met Groningen en Ten Boer.

Brouns snapt de worsteling in de gemeente. “Geen van beide opties is het ideaalbeeld. Uiteindelijk heeft de raad wel de verantwoordelijkheid om keuzes te maken.”