Wonen

Groningse zonnewoningen uit jaren tachtig in Beijum voorzien van allernieuwste solartechnieken

Duurzame energie heeft de wind in de zeilen, momenteel. Maar dat is niet voor het eerst: ook begin jaren tachtig was er in Groningen al veel aandacht voor zonne-energie. Groningen liep zelfs voorop met een project met zonne-woningen in Beijum. Onlangs zijn deze ‘’oude’’ zonnewoningen voorzien van de modernste technologie, zodat ze opnieuw een toonaangevend project zijn geworden op het gebied van zonne-energie in huishoudens. Dat gebeurt op initiatief van corporatie De Huismeesters.


Leestijd: 1 minuut

In Beijum zijn deze 96 huizen voorzien van hedendaagse solartechnieken, zodat de woningen energieneutraal worden. De zonnecollectoren leveren warmte voor tapwater, cv en een bufferopslag.

In 1982 werden deze Groningse woningen uitgerust met zonnecollectoren. Het was het eerste grootschalige project met zonne-energie. Het systeem is echter achterhaald, en de vele transportkilometers van de warmte leidden tot onnodig warmteverlies en stroomgebruik.

Woningcorpoartie De Huismeesters stelt als voorwaarde dat het centrale opslagsysteem van warmte operationeel blijft. BAM Techniek-Energy Systems en Nefit werden uitgenodigd om een hedendaags zonne-energiesysteem te ontwerpen. Het resultaat is een systeem met een zonneboiler en collectoren van Nefit SolarLine. Alleen de woninggebonden installaties vergen vervanging.

Elke woning krijgt acht zonnepanelen op het dak, en elk huizenblok beschikt over één gasgestookte ketel van 70 of 90 kW. De cv-installatie en de ketels bevinden zich in een technische ruimte die extern toegankelijk is, zodat monteurs niet aan hoeven te bellen bij bewoners. Tevens worden op elk dak pv-panelen geplakt, die energie opwekken voor de pompen. De bewonerscommissie heeft het energieneutrale systeem goedgekeurd.