Wonen

Boek van Groninger historicus Bert Jan Flim over redding honderden joodse kinderen

De Groninger historicus Bert Jan Flim heeft zijn nieuwe boek  ‘Het grote kinderspel’ gepresenteerd over de redding van honderden joodse kinderen uit Amsterdam. Een van die kinderen was Ed van Thijn, de latere burgemeester van Amsterdam. Een andere overlevende is de nu 88-jarige Rosie Colthof. Zij woont net als Bert Jan in de stad Groningen.


Leestijd: 2 minuten

Boek van Groninger historicus Bert Jan Flim over redding honderden joodse kinderen
Boek van Groninger historicus Bert Jan Flim over redding honderden joodse kinderen

‘Het grote kinderspel’ gaat over hoe de verzetsgroep NV, de Naamloze Vennootschap, in de Tweede Wereldoorlog honderden joodse kinderen uit Amsterdam redde uit de handen van de bezetter. En hoe de kinderen vervolgens in andere delen van Nederland een veilig onderkomen vonden.

Bert Jan is dé kenner van de materie over dit onderwerp. Hij schreef er in de jaren tachtig zijn afstudeerscriptie over. Later promoveerde Bert Jan met het proefschrift ‘Omdat hun hart sprak’ over de geschiedenis van het ‘kinderwerk’. In 2012 verscheen zijn boek ‘Onder de klok’. En nu is zijn nieuwe boek ‘Het grote kinderspel’ bij Amphora Books verschenen.

Herman Flim, de vader van Bert Jan, maakte in de Tweede Wereldoorlog onderdeel uit van de NV. De NV was een onderduikorganisatie die naast het Utrechts Kindercomité, de Amsterdamse Studenten Groep en de Trouwgroep joodse kinderen in veiligheid bracht. De kinderen kwamen voornamelijk uit de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg in Amsterdam. Herman Flim had de zorg over meer dan 70 joodse kinderen, waaronder Ed van Thijn, de latere burgemeester van Amsterdam. Een andere overlevende is de nu 88-jarige Rosie Colthof. Zij woont net als Bert Jan ook in de stad Groningen.

Tijdens een kerkdienst in de zomer van 1942 vindt Jaap Musch zijn roeping. Hij moet joden gaan redden. Met zijn broer Gerard en hun vriend Dick Groenewegen van Wijk zet hij een gereformeerde onderduikorganisatie op: de NV, Naamloze Vennootschap. Terwijl de Duitse vernietigingsmachine op stoom komt, slagen NV-leden erin joodse kinderen te ontvoeren uit onder meer de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg – de wachtkamer van de dood. Ze brengen ze met gevaar voor eigen leven naar pleeggezinnen in Limburg en Overijssel. Daar lijken ze veilig…

Nauwgezette organisatie, hartstochtelijke improvisatie en voortdurende zorg gaan hand in hand in deze geschiedenis van moed, hoop, gebrek en verlies.

‘Te vaak wordt gedaan alsof een kind als kind de oorlog niet echt heeft “meegemaakt”. Alsof de spanningen en verschrikkingen aan hem niet zouden zijn besteed, omdat hij nu eenmaal te jong was.’

– Ed van Thijn, voormalig burgemeester van Amsterdam en een van de geredde kinderen.

‘Bijzonder en zeer indrukwekkend.’ – Chantal d’Aulnis, Hoofd publicaties Anne Frank Stichting

'Feitelijke verhalen van onuitgesproken heldendom.' – Arjen Fortuin, NRC Handelsblad

‘Levendig en gedetailleerd beeld.’ – Aleid Truijens, de Volkskrant

'Een topper.’ – Johan Alferink, Oorlogsmuseum Nijverdal

‘Bert Jan Flim is dé kenner van deze materie.’ – Max Arian, journalist en een van de geredde kinderen.

Bert Jan Flim
Bert Jan Flim