wonen

19 jun 2015, 12:12

Gemeente roept Groningers op taxus-snoeisel in te zamelen: geneesmiddel tegen kanker

Gemeente roept Groningers op taxus-snoeisel in te zamelen: geneesmiddel tegen kanker

De gemeente Groningen roept Stadjers op om snoeisel van Taxus niet weg te gooien: jonge twijgen bevatten een belangrijke grondstof voor een geneesmiddel tegen kanker.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tot 31 augustus doet de gemeente mee aan de ‘Vergroot de Hoop-actie’. Met dit initiatief wordt in heel Nederland taxussnoeisel verzameld. In de jonge twijgen van de boom taxus baccata zit baccatine. Dat is een belangrijke grondstof voor geneesmiddelen tegen kanker (Taxol).

Bij 50 procent van de chemotherapieën kiest men voor medicijnen op basis van Taxus. De gemeente spoort bewoners daarom aan om zoveel mogelijk taxussnoeisel apart in te zamelen. Deelnemers kunnen dit snoeisel inleveren bij de afvalbrengstations van de gemeente Groningen. Daar staan aparte bakken klaar voor het taxussnoeisel.

De gemeente levert zelf de komende tijd het eigen taxus-snoeisel in voor deze actie en roept bewoners op om dit ook te doen. Inmiddels doen 200 gemeenten mee met de inzamelactie. De inzameltermijn loopt tot en met 31 augustus 2015. Vergroot de Hoop levert de inzamelbakken (1 m3) en vervoert het snoeisel naar locaties waar het verwerkt wordt.

 

Goed doel


Per ingezamelde m3 snoeisel ontvangt de gemeente € 50 van ‘Vergroot de Hoop’. Het bedrag dat de gemeente met het taxussnoeisel inzamelt, maakt ze over aan een kankergerelateerd goed doel, zoals Kika. Bewoners die hun snoeisel bij naar één van de afvalbrengstations brengen, kunnen daar aangeven welk goed doel hun voorkeur heeft. Aan het eind van de inzamelperiode maakt de gemeente het ingezamelde bedrag over aan het goede doel met de meeste stemmen.

 

Jonge scheuten


Alleen de éénjarige scheuten van de taxus zijn geschikt als grondstof voor kankerbestrijdende medicijnen. Takken mogen maximaal 30 centimeter lang zijn en niet dikker dan 0,5 centimeter. Dikke houtige takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn onbruikbaar als grondstof. Ook snoeisel dat is vervuild met dorre bladeren, aarde, gras of ander snoeisel kan niet worden gebruikt.

 

Afvalbrengstations


Bewoners kunnen hun taxussnoeiafval kwijt in de speciale actie-bakken bij de afvalbrengstations in de stad:

Afvalbrengstation Woldjerspoor, Duinkerkenstraat 99
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur
zaterdag van 11.00 - 16.00 uur

Afvalbrengstation Vinkhuizen – Zuid, Electronstraat 2
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.30 uur
zaterdag van 11.00 - 16.00 uur