Wonen

Gemeente hangt in Groningen 200 bijenhotels op

De gemeente Groningen werkt samen met de Wageningen Universiteit aan een onderzoek naar de bijenpopulatie in de stad. Als onderdeel van het onderzoek zullen er 200 bijenhotels geplaatst worden. Stadjers kunnen zich zelf aanmelden als ze denken een goed plek voor een dergelijk ‘hotel’ hebben.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente hangt in Groningen 200 bijenhotels op
Gemeente hangt in Groningen 200 bijenhotels op

Op woensdag 26 maart geeft wethouder Jan Seton om 14.00 uur het startsein voor het project ‘Wildebijen050’ bij het Asgard Hotel, het milieuvriendelijke stadshotel aan de Ganzevoortsingel 2-1. Hij zal hier het eerste  bijenhotel zelf ophangen. De rest van de hotels zal de komende tijd op balkons en in tuinen in de stad gehangen worden.

Voor het onderzoek worden 100 bijenhotels opgehangen in gemeentelijke groenvoorzieningen. Voor de 100 andere bijenhotels worden Stadjers gezocht die de bijenhotels in hun tuin of op hun balkon wil­len hangen. Daarbij komt natuurlijk de vraag om ook de activiteiten van de bijen te gaan volgen. De gemeente hoopt met de resultaten antwoord te kunnen geven op vragen als: Waar komen de meest wilde bijen voor? In groene wijken, versteende wijken, bedrijventerreinen of toch in de parken? Wat kunnen we doen om het openbaar groen, maar ook de achtertuinen zo bijvriendelijk mogelijk in te richten?

Tijdens de duur van het project zal de gemeente ook aandacht besteden aan het bij- en natuurvriendelijk inrichten van tuinen, met aandacht voor minder stenen en meer groen.