uitgaan

28 nov 2017, 06:06

Expositie van twee broers in kerk Klein Wetsinge

Expositie van twee broers in kerk Klein Wetsinge

In de kerk van Klein Wetsinge, tussen Sauwerd en Winsum, is vanaf zondag 3 december een expositie met werk van de broers Herbert en Herman van Hoogdalem, schilder en fotograaf, te bezichtigen. Fotograaf Reyer Boxem zal de opening verrichten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Fotograaf Herbert van Hoogdalem zegt over zijn fotografie: "Op veertienjarige leeftijd kwam ik in de ban van de fotografie. Tijdens mijn werkzame leven heeft de fotografie mij enorme voldoening en de nodige afleiding gegeven. Met een aantal fotografen, zowel beroepsfotografen als bevlogen amateurs, run ik Fotogalerie Lichtzone in Groningen in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Mijn voorkeur gaat uit naar het vastleggen van het Groninger landschap, maar ook architectuur en portretten." Herbert van Hoogdalem heeft zijn werk op diverse locaties geëxposeerd. Ook heeft hij het fotoboek Groninger Visualia (2006) uitgegeven met prachtige teksten van Eric Bos.

Beneden in de kerk exposeert hij met portretten op lange linnen stroken.   Boven in de nok van de kerk is een serie foto’s van het Hogeland en Reitdiep-dal te zien.
 

 

Herman van Hoogdalem


Kunstschilder Herman van Hoogdalem volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij sinds 1989 werkt als docent. Van Hoogdalem houdt atelier in Sauwerd. De voornaamste thema's binnen zijn werk zijn interieurs, portretten en stranden waarbij het licht het eigenlijke thema vormt. Herman van Hoogdalem laat in de kerk van Klein Wetsinge een serie van vijf portretten zien op groot formaat. De koppen hangen vrij in de ruimte, ze zijn niet ingelijst en zijn daardoor direct en kwetsbaar. De blik op de twee portretten die van Hoogdalem van de beeldhouwer Jan Steen maakte is omhoog gericht, naar een andere, voor ons onbereikbare wereld. 

Sinds 2009 werkt Van Hoogdalem in samenwerking met Gijs Wanders aan het project Gezichten van Dementie. Het bestaat uit een serie zeer grote portretten van dementerenden (allen woonachtig in de Dilgt in Haren), met bijbehorende korte documentaires waarin de familie vertelt over de invloed van dementie.

 

De kerk van Klein Wetsinge

 


Het kerkje van Klein Wetsinge ligt tussen Sauwerd en Winsum, met een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied. De kerk is in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken grondig gerestaureerd en verbouwd. De kerk wordt gerund door het beheerdersechtpaar Nicolaas en Inez Geenen, beiden geboren en getogen Groningers. Er is een uitgebreide lunch- en borrelkaart. Bezoekers kunnen naar boven lopen om het bijzondere uurwerk te bekijken en te genieten van het mooie uitzicht op het Reitdiepgebied. 

Entree: gratis
De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken.