nieuws

22 nov 2001, 00:12

Zweeftreinbouwer Siemens: 'Goede hoop doorgaan zweeftrein Groningen-Amsterdam'

Ondanks sombere berichten rondom het megaproject, lijkt er nog steeds zicht op de komst van de veelbesproken zweeftreinverbinding. Siemens Nederland heeft goede hoop dat het kabinet positief beslist over de aanleg van een zweefbaan op het traject de Zuiderzeelijn (Amsterdam - Groningen). Het is de bedoeling dat het kabinet hier dit jaar nog over praat. Minister Netelenbos (Verkeer) liet eerder al weten te voelen voor een 'prijsvraag' voor deze lijn, waar bedrijven hun plannen voor kunnen indienen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Netelenbos ziet een zweeftrein in de Randstad ook nog wel degelijk als een reƫele mogelijkheid, ondanks andere berichten vorige week. Dat heeft zij onlangs tegenover Siemens Nederland bevestigd, zo meldt het bedrijf.
Netelenbos nam volgens M. van Pernis van Siemens Nederland contact op met het bedrijf naar aanleiding van berichtgeving dat zij was afgestapt van het idee om tussen de grote steden in de Randstad een zweeftrein te laten rijden. Ze had hierover twee weken geleden uitlatingen gedaan tijdens een debat in de Tweede Kamer. Netelenbos zei toen het Rondje Randstad meer als metafoor te zien en meer te voelen voor moderner gebruik van bestaand spoor.
Een woordvoerder van Netelenbos zegt donderdag niet van een gesprek met Siemens af te weten. Hij wijst op de uitlatingen van de bewindsvrouw tijdens het debat. ,,Het kabinet moet er nog over beslissen, maar het ligt niet voor de hand dat er op korte termijn een Rondje Randstad komt.''
Van Pernis deed zijn uitlatingen donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van Siemens Nederland. Van Pernis, vice-voorzitter van de raad van bestuur, is voorzitter van het consortium dat zich sterk maakt voor de aanleg van zweeftreintrajecten in Nederland. Hierin zitten ook Ballast Nedam, HBG en ABN Amro.