Nieuws

Zwarte Piet verliest snel terrein in Groningen

Voor een ruime meerderheid van de inwoners van stad en provincie Groningen kan Sinterklaas prima worden gevierd zonder Zwarte Piet. Dat blijkt uit een onderzoek van Enigma Research.


Leestijd: 1 minuut

Sinterklaas komt naar Groningen op 19 november
Sinterklaas komt naar Groningen op 19 november

Het betreft een representatieve enquête in opdracht van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, waarvan de resultaten zaterdag werden gepubliceerd.

Uit het onderzoek blijkt dat Zwarte Piet in het hele Noorden terrein verliest, en dat steeds minder noorderlingen op de bres springen voor Zwarte Piet. Maar over het gehele Noorden bezien spreekt nog wel steeds de helft van de bevolking volmondig steun uit voor Zwarte Piet.

De verschillen in waardering voor Zwarte Piet tussen de provincies onderling zijn echter groot. Friezen en Drenten zijn veel meer gehecht aan Zwarte Piet dan Groningers.

Van de Groningers steunt nog maar een derde Zwarte Piet. ‘Na een referendum in Groningen zou Piet nooit meer zwart zijn’, aldus het onderzoek, dat werd gehouden door een representatieve steekproef onder 1040 noorderlingen.