nieuws

07 nov 2007, 21:09

Zuiderzeelijn: executie uitgesteld

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft een zware delegatie uit het Noorden woensdagmiddag in Den Haag laten weten nog geen definitief besluit te hebben genomen over de Zuiderzeelijn. Hij wil de plannen nogmaals bekijken en hoopt er eind dit jaar dan een definitieve beslissing over te kunnen nemen. De vraag is nu of de valbijl voor de Zuiderzeelijn dan alsnog zal vallen. Of dat het uitstel van Eurlings het Noorden, en Groningen voorop, nieuwe hoop mag geven. Werkgeversvoorzitter Hans Haerkens houdt het op het laatste.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Minister Eurlings had woensdagmiddag een pittig gesprek met de Commissarissen der Koningin van Friesland, Drenthe, Groningen en Flevoland. De Commissarissen lieten nogmaals weten meer belang te hebben bij een Zuiderzeelijn dan bij compenserende maatregelen tot een bedrag van 2,73 miljard euro, wat de Zuiderzeelijn zou moeten kosten. Eurlings liet de Commissarissen echter weten nog bedenktijd nodig te hebben omdat hij geen “quick and dirty” besluit wil nemen.

Volgens Hans Haerkens, leider van de campagne om steun te krijgen voor de Zuiderzeelijn, duidt dit uitstel er op dat Eurlings het kennelijk niet aandurft om de bijl te laten vallen. “Ik denk dat hij onder grote druk staat. Vanuit het Noorden, maar ook vanuit de Kamer. Afserveren van de Zuiderzeelijnplannen is er nu dan niet bij. Ik heb echt de indruk dat de minister worstel met de plannen en de toezeggingen uit het verleden, en dat de Zuiderzeelijn nog geen verloren zaak is”, aldus Haerkens.

Opmerkelijk is overigens dat Eurlings de afgelopen maanden geen tijd heeft kunnen vinden om met Haerkens, als noordelijke werkgeversvoorzitter en als leider van de campagne voor de Zuiderzeelijn, van gedachten te wisselen. Eurlings bood daarvoor zijn excuses aan.