nieuws

13 feb 2010, 09:09

Zout bijna op: Stadjers kunnen niet meer gratis afhalen

Stadjers kunnen voorlopig niet meer terecht bij de wijkposten voor het halen van strooizout voor eigen gebruik. In verband met de beperkte hoeveelheid zout heeft de gemeente Groningen deze maatregel zeer tegen haar zin moeten nemen. Stadjers konden tot voor kort terecht bij de wijkposten voor een kleine hoeveelheid zout. Het Groninger stadsbestuur onderstreept deze winter het belang van het zelf schoonhouden van trottoirs en straten in de eigen buurt. Stadjers haalden bij de wijkposten per dag een kleine acht ton zout op. Gezien de beperkte hoeveelheid beschikbaar zout is dit een aanzienlijke hoeveelheid.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Via het Zoutloket van Rijkswaterstaat heeft de gemeente Groningen honderd ton extra zout ontvangen. Deze extra hoeveelheid mag alleen worden gebruikt voor de hoofdroutes.
Omdat er te weinig zout is worden de hoofd- en busroutes en doorgaande fietsroutes tijdens sneeuwval eerst geborsteld en geschoven. Daarna wordt er, als dit nodig is, zout gestrooid. Omdat er nu niet in alle gevallen wordt gestrooid kan het op bepaalde plaatsen gladder zijn dan normaal. Alle weggebruikers moeten hier extra rekening mee houden als ze de weg op gaan.

Zodra er weer zout kan worden afgehaald bij de wijkposten publiceert de gemeente Groningen dit op de gemeentelijke website.

Landelijk is er nog steeds sprake van een zouttekort. Daarom moet ook de gemeente Groningen de komende tijd extra zuinig zijn met het strooien van zout. Groningen volgt hiermee het advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.