nieuws

18 dec 2002, 00:12

Zorgverzekeraar Geové mag goedkoopste geneesmiddel voorschrijven

Zorgverzekeraar Geové heeft een kort geding gewonnen om een merkloos en goedkoper geneesmiddel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het geding was tegen Geové aangespannen door de BOGIN, de branche-organisatie voor fabrikanten van merkloze geneesmiddelen. Die was het er niet mee eens dat Geové de door haar gecontracteerde apothekers heeft opgelegd dat deze een bepaald type medicijn dienen te leveren met dezelfde kwaliteit en werking, maar dat aanzienlijk goedkoper is.
Het geding was aangespannen nadat Geové had bepaald dat apothekers het geneesmiddel fluoxetine – een merkloze variant van Prozac - moeten leveren aan verzekerden van Geové. Volgens de zorgverzekeraar is het middel fluoxetine namelijk van exact dezelfde kwaliteit als prozac, maar aanzienlijk goedkoper. De BOGIN juicht het voorschrijven van merkloze geneesmiddelen toe, maar wilde afdwingen dat apothekers ook duurdere varianten mogen leveren. Daar was Geové het niet mee eens. ‘Waarom zouden apothekers een duurder medicijn moeten kunnen leveren, wanneer er een goedkoper medicijn beschikbaar is met precies dezelfde werking voor de patiënt?’, zo vindt men bij Geové.
Een woordvoerder van Geové zegt in een reactie dan ook blij te zijn met de uitspraak van de Groningse rechter. ‘We zien dit als een stimulans om het farmaciebeleid verder door te zetten, en zo doelmatigheid en kostenbeheersing in de farmacie te bevorderen’.
Geové verwacht dat de uitspraak van de Groningse rechter ingrijpende gevolgen zal hebben voor de marktwerking en prijsstelling van merkloze medicijnen in heel Nederland. De zorgverzekeraars kunnen nu invloed hebben op de doelmatigheid van apothekers en kunnen, bij gelijkwaardige produkten, aangeven welke middelen verstrekt moeten worden.