nieuws

03 mrt 2003, 00:12

Zorgstudenten kampen met gebrek stageplekken

Studenten in de zorg in het Noorden zitten met de handen in het haar. Zorginstellingen in de regio moeten meer stageplaatsen scheppen om ze allemaal en op tijd aan zo’n broodnodige ervaringsplek te helpen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op het moment is het moeilijk een stageplek op het vereiste niveau te vinden. Dat schrijft de vakbond AbvaKabo-FNV in een brief aan de onderwijs- en zorginstellingen, waaronder de Hanzehogeschool in Groningen. Aan de afdeling HBO-V, verpleegkunde, studeren achthonderd studenten. 160 Hanze-eerstejaars moeten dit studiejaar stage lopen. Honderd plaatsen zijn er tot dusverre gerealiseerd, maar er zijn er tot het einde van het jaar nog een extra zestig nodig.
‘’Het curriculum is dit jaar wat verscherpt op het gebied van de zorg. We moeten nu een balans vinden tussen de beschikbaarheid van de plaatsen en de kwaliteit ervan'', aldus een woordvoerster. Studenten kunnen en mogen dus niet met een ‘minder’ plekje genoegen nemen. ‘’Ze moeten tenslotte op HBO-niveau afstuderen’’.
Groningse studenten lopen doorgaans stage in een van de drie noordelijke provincies, met de nadruk op ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Groningen.