nieuws

25 mrt 2009, 09:09

Zomertijd nadert: meer ongelukken en hartinfarcten

Half Nederland zal zich volgende week katterig en onuitgeslapen voelen. Er gebeuren meer verkeersongelukken en het aantal hartinfarcten stijgt met 5 procent. Dat is allemaal het gevolg van de overgang van winter- naar zomertijd, zegt de Groningse chronobioloog Domien Beersma.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit weekeinde gaat de klok een uur vooruit. ,,Ongezond'', aldus hoogleraar Beersma van de Rijskuniversiteit Groningen. Beersma doet onderzoek naar het 24-uursritme van mensen en dieren. ,,Vooral avondmensen hebben moeite zich aan te passen aan de overgang. Met die kennis zou veel meer rekening moeten worden gehouden.''

Volgens de hoogleraar stapelen de wetenschappelijke bewijzen voor de 'immense invloed van de biologische klok' zich op. Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat het aantal hartinfarcten in de eerste week na het verzetten van de klok duidelijk stijgt. Maar ook het immuunsysteem kan in de war raken, terwijl het bioritme eveneens van invloed lijkt te zijn op de werking van organen.
Door de klok een uur vooruit te zetten voelen avondmensen zich volgens de hoogleraar nog helemaal niet moe op het tijdstip dat ze normaal gesproken naar bed gaan. Hun horloge geeft weliswaar bedtijd aan, maar hun biologische klok niet. Daarom blijven ze langer op, zodat ze 's morgens niet uitgerust zijn. En daardoor gebeuren ongelukken, zowel in het verkeer als in de omgang met anderen.

De Groningse hoogleraar onderzoekt onder meer de gevolgen van slaaponthouding, en lichtinval op het dag- en nachtritme. Hij verwacht dat er de komende jaren veel bekend zal worden over celklompjes in de hersenen die dit ritme regelen. ,,De economie zou al veel meer rekening moeten houden met het chronotype van mensen. Ik zeg: laat mensen werken en studeren wanneer hen dat fysiek het beste past.''