nieuws

15 sep 2012, 10:10

Zoektocht in VS naar vermist vliegtuig van KLM Flight Academy

In de Verenigde Staten wordt gezocht naar een vermist lestoestel van de KLM Flight Academy, dat zijn hoofdvestiging heeft op Groningen Airport Eelde. Aan boord van het toestel waren een Nederlandse student, een Nederlandse examinator en een Amerikaanse safetypilot. Gsiteravond werd in Eelde een crisiscentrum ingericht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het vliegtuigje van KLM Flight Academy is sinds donderdag vermist in Arizona. Het toestel was opgestegen vanaf Mesa Falcon Field, vlakbij Phoenix. Wat er is gebeurd is onduidelijk; volgens vliegschooldirecteur Gerrit Assink was het weer bij opstijgen goed.

De vlucht betrof een examen ter afronding van de VFR-fase.
Met het invallen van de duisternis werd de zoektocht vrijdagavond tijdelijk gestaakt, maar zaterdagochtend (lokale tijd) gaat men verder. Het is nog volstrekt onduidelijk wat er is gebeurt.

Volgens Amerikaanse media hebben de autoriteiten een uitgebreide zoektocht op touw gezet. Vijf vliegtuigen kammen het gebied uit waar het vliegtuig het laatst op de radar te zien was en waar voor het laatst mobiel werd gebeld. Volgens kolonel Bob Ditch van de civiele luchtvaartdienst hebben de reddingswerkers nog geen signaal van een noodbaken opgevangen.

Harde wind en woestenij op de grond bemoeilijken de zoektocht ten noordwesten van de plaats Payson. ,,Er zijn veel bergen en kloven, een zeer moeilijk gebied om te vliegen als het hard waait'', aldus reporters ter plekke.

Assink zei voor de NOS te vrezen voor het ergste. ,,We zitten tussen hoop en vrees, maar naar mate de tijd verstrijkt, groeit de vrees.