Nieuws

Zo ging kunstdief er met Groningse Van Gogh onder z’n arm vandoor

In het tv-programma Opsporing Verzocht zijn dinsdagavond beelden vertoond van de diefstal van een schilderij van Van Gogh uit Museum Singer in Laren. De Van Gogh is eigendom van het Groninger Museum. Te zien is dat de inbreker het museum uitloopt met het beroemde schilderij onder z’n arm.


Leestijd: 1 minuut

De politie hoopt dat iemand de man herkend. Dat zal lastig worden, want de man is vrijwel niet herkenbaar in beeld. Op de beelden van 30 maart is alleen te zien dat de dader rond kwart voor drie ’s nachts op een motor naar het museum is gekomen. In beeld is dat hij twee glazen toegangsdeuren met geweld heeft vernield. Omdat de deur naar de kunst goed op slot zit, gebruikt de dief een meegebrachte moker om het kogelwerende glas te breken. Even later loopt hij met het Van Gogh-schilderij onder z’n arm het museum uit, nog voordat de politie aanwezig is.

Er zijn meer beelden van de diefstal vanuit de kunstzaal. Die beelden wil de politie vanwege het onderzoek niet laten zien. Het is ook nog niet bekend of de dader hulp heeft gehad. Het schilderij is nog steeds spoorloos. 

De politie zoekt naar tips over de man en is ook op zoek naar twee getuigen die ’s nachts rond de inbraak langs het museum zijn gekomen. Ook kijkt de politie beelden terug van voor de inbraak. Ze denken dat de diefstal goed is voorbereid. Mogelijk dat de dader dus op verkenning is geweest in het museum.

https://www.youtube.com/watch?v=mxGB28dyXLY
Bekijk het hele item in Opsporing Verzocht