nieuws

30 okt 2010, 11:11

Zitmaaiers nog steeds interessant voor Groninger boevengilde

De politie in Stadskanaal waarschuwt inwoners in de zuidoosthoek van de provincie Groningen voor inbraken in schuurtjes. Bij inbraken die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden, hadden dieven het vooral gemunt op zogenaamde zitmaaiers. Sinds juni zijn er 25 van deze grasmaaiers gestolen. Uit onderzoek blijkt dat schuurtjes simpel open te breken zijn of zelfs niet zijn afgesloten. De politie vraagt mensen nadrukkelijk schuurtjes of bijgebouwen op een goede wijze af te sluiten. Overigens is het aantal diefstallen van zitmaaiers de laatste weken sterk verminderd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit onderzoek van de politie blijkt dat inbraken vooral in de nachtelijke uren plaatsvinden. De daders gaan vooral op zoek naar schuren die niet tot nauwelijks zijn afgesloten. Als een schuurtje wordt ‘bezocht’ dan blijkt in diverse gevallen ook dat andere tuingereedschappen worden meegenomen. Kruiwagens of aanhangwagens die ook in of nabij schuren staan, blijken regelmatig gebruikt te worden om de maaiers in te vervoeren. Een deel van deze vervoermiddelen wordt later teruggevonden.

Inspanningen van politie
De vermissing en diefstallen van zitmaaiers is de laatste tijd met enige regelmaat in de media geweest. Dankzij het waarschuwende karakter lijkt het erop dat het aantal diefstallen is verminderd. Naar aanleiding van de diefstallen heeft de politie concreet toezicht gehouden en is de politie actief gaan zoeken naar eventuele verdachten. Dat heeft nog niet geresulteerd in aanhoudingen. Vanwege de donkere dagen die zijn aangebroken, vraagt de politie om alert te zijn en te blijven.

Preventie
De politie vraagt bewoners heel nadrukkelijk rond te kijken op het eigen terrein. Bij een inspectie kan een eigenaar vaak al nagaan of een schuur of bijgebouw op een goede wijze afgesloten kan worden. Heeft de eigenaar –of vraag eventueel de buurman- zelf al twijfels over het hang- en sluitwerk, neem dan maatregelen.
Behalve het hang- en sluitwerk op de schuurtjes, is het ook te adviseren om sleutels uit fietsen en zitmaaiers te halen en een goed slot te zetten op aanhangwagens. Door een ingang van een schuurtje te blokkeren door een auto voor de ingang te plaatsen, is de kans op een inbraak nog kleiner.

Kijk uit en wees alert
Er zijn sterke vermoedens dat personen die het op schuurtjes hebben voorzien, overdag rondrijden om zich te oriënteren. De politie vraagt dan ook om altijd alert te zijn en verdachte situaties door te geven. Dat kan via 0900-8844 (lokaal tarief). Bij heterdaadsituaties kan gebeld worden met 1-1-2. Leg bij verdachte situaties altijd zoveel mogelijk gegevens vast. Denk daarbij aan merk, type en kleur van een voertuig, kenteken, aantal personen en een omschrijving, rijrichting en gedragingen.