nieuws

19 feb 2002, 00:12

Zilveren theeserviezen in Groninger Museum

Het Groninger Museum presenteert de komende maanden elf zilveren thee- en koffieserviezen. Verschillende architecten hebben, onder supervisie van Alessandro Mendini, het ontwerp gemaakt voor deze serviezen. De Italiaanse Firma Alessi zorgde voor de uitvoering in 1983.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Naast deze postmoderne serviezen wordt een selectie getoond van Groningse zilveren voorwerpen die met koffie of thee te maken hebben. De tentoonstelling is te zien in het nog niet eerder opengestelde centrale deel van het nieuwe Ploeg-paviljoen.
De serie Tea & Coffee Piazza behoort tot de eerste projecten die Mendini als art director voor Alessi heeft gerealiseerd. In 1979 kregen elf vooraanstaande min of meer 'postmoderne architecten' de opdracht om een thee- en koffieservies te ontwerpen. Het ontwerp moest uitgaan van het idee van een marktplein (het dienblad) met daarop bebouwing (theekan, koffiekan etc.)
De architecten werden gevraagd een beeldend statement te leveren in het debat over postmodernisme. Dit beeldend statement moest in de vorm van miniarchitectuur, waarin architectuur, design, industriƫle productie en ambachtelijk handwerk met elkaar worden gecombineerd.