nieuws

26 okt 2007, 09:09

Zijn Groningers eigenlijk wel attent genoeg?

Groningers kunnen best een tikje attenter worden. Dat althans vindt het Groningse kunstcollectief Substitution. Dat heeft een opmerkelijke wedstrijd georganiseerd: de verkiezing van de meest attente Groninger. Iedereen kan via een website stemmen, waarna zondagavond 28 oktober de grote finale is. Commissaris der Koningin Max van den Berg en zangeres Imca Marina gaan alle kandidaten dan het hemd van het lijf vragen en moeten vervolgens een Salomonsoordeel vellen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Komende zondag, 28 oktober, om 14.00 uur heeft de finale van Attentie, Attentie, Verkiezing van de meest attente Groninger plaats in de Centrale Bibliotheek van Groningen aan de Oude Boteringestraat 18. Tal van bekende Groningers maken hun opwachting. De Commissaris van de Koningin in Groningen, de heer Max van den Berg, zangeres Imca Marina en de directeur van de Bibliotheek Groningen, de heer Rob Pronk vormen de jury en zullen de finalisten het hemd van het lijf vragen. Cabaretier Arno van der Heyden leidt als presentator alles in goede banen.

En de Full Minties verzorgen een spectaculair optreden. Maar het is uiteindelijk het publiek dat bepaalt wie de winnaar wordt: tot en met 27 oktober kan het online op een van de vijf kandidaten stemmen via de website www.substitution.nl  en tijdens de finale klassiek met pen en papier. Diegene met de meeste stemmen gaat er met de titel, prijzen en eeuwige roem vandoor.Attentie, Attentie, Verkiezing van de meest attente Groninger is een idee van het kunstcollectief SUBstitution en de Stichting FlauweCult Collectief om attente Groningers te belonen en minder attente Groningers te stimuleren attenter te worden. De finale duurt tot circa 15.30 uur. Aansluitend laat de winnaar met helium gevulde ballonnen op met daaraan wensen voor anderen, achtergelaten door bezoekers van de Noorderlicht-expositie Roze Bril eveneens van het gelegenheidscollectief.

Het oplaten van de ballonnen is de laatste activiteit in een reeks die ons moet prikkelen op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken: attenter, vrolijker en positiever! Toegang tot de finale is gratis. De deuren gaan om 13.00 uur open. Voor de thuisblijvers zal OOG Radio een extra rechtstreekse uitzending inlassen, te beluisteren via ether en internet.

Massaal gestemd

De initiatiefnemers van de verkiezing zijn aangenaam verrast door de grote belangstelling. Ronald Rooijakkers van het kunstcollectief SUBstitution: “Er wordt massaal gestemd op de kandidaten. Op dit moment zijn er circa 1.500 unieke stemmen geteld. Ook komen er tal van vragen, ideeën en wensen binnen van meelevenden. En nu de verkiezing een succes dreigt te worden, willen tal van bedrijven aanhaken. We hadden dit nooit verwacht. We wilden vooral op een ludieke manier de attentheid van sommigen en de onattentheid van de meesten benadrukken. Om hen te prikkelen eens wél attent te doen. Het onderwerp slaat aan, maar of het ook echt lukt, zal de komende tijd moeten blijken.”

Attentie, Attentie, verkiezing van de meest attente Groninger wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente en Provincie Groningen, de Centrale Bibliotheek van Groningen, Firma Mulder en Jacobontwerpt.nl. Grand Hotel de Kromme Raake/Abraham’s Mosterdmakerij, Bloemstylist Hans Zijlstra, Tromp & Bonsen en de Stichting Weerwaar stellen enkele prijzen gratis ter beschikking.

Meer info:

(www.substitution.nl