nieuws

07 aug 2002, 00:12

Ziekenhuizen weren zich tegen geweldsgolf

Medewerkers van ziekenhuizen worden steeds vaker door middel van anti-agressieprogramma’s voorbereid op geweld of bedreiging door patiënten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Regelmatig is sprake van een agressieve sfeer. Op de acute hulp gaat het regelmatig zelfs om fysiek geweld. Ziekenhuizen proberen zich te weren tegen deze geweldsgolf. Medewerkers krijgen instructies hoe ze moeten omgaan met extreem lastige ‘klanten’. Slaan, vernielen, schelden; niets blijft artsen en verpleegkundigen bespaard.
Het begrip ‘mondige patiënten’ lijkt de laatste jaren nogal opgerekt. Patiënten denken zich vrijwel alles te kunnen veroorloven. Ze vinden wachten snel te lang duren en worden dan opstandig. Het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) heeft zich daarom het afgelopen jaar intensief gestort op het zoeken naar methoden om agressie in te dammen. Het geweld neemt ook daar toe, meldt het hospitaal.
Het AMC in Amsterdam heeft inmiddels alweer tien jaar een portier op de eerste hulp. Alle medewerkers krijgen cursussen omgaan met geweld. Dit soort projecten verspreiden zich nu snel door het land. Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft een nieuw anti-agressieprogramma ingevoerd. ‘’Op de spoedeisende hulp hebben we goede afspraken gemaakt met iedereen, van de portier tot de dienstdoende arts’’, aldus woordvoerster Marleen Dohle.
Iedereen weet wat gedaan moet worden als het mis gaat, door het verbeteren van onder meer de communicatie. ‘’Het is nog niet zoals in de Randstad, maar het wordt erger. We zien ander gedrag ontstaan. Mensen met drank en pillen op zijn sowieso lastig. In de weekends is de overlast soms groot, als een heel sportteam een gewonde kameraad langs brengt. Dan is het belangrijk dat je de mensen die niet in de weg moeten lopen een eigen ruimte geeft en ze kalmeert. Dat hoeft niet altijd met mensen van de beveiliging, soms is een kopje koffie genoeg.’’