nieuws

22 mei 2002, 00:12

Ziekenhuizen paaien personeel met bonussen, parkeerplaatsen en kinderopvang

Steeds meer zorginstellingen in het land proberen personeel te paaien door het uitdelen van bonussen of doen op andere terreinen extra hun best om hun medewerkers te plezieren. Zo proberen ze voor hun mensen zaken als kinderopvang en parkeerruimte beter te regelen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tussen ziekenhuizen bestaat een zekere rivaliteit. Ze vissen allemaal in dezelfde vijver naar medewerkers. Nadat eerder in het Westen instellingen via allerlei manieren probeerden medewerkers te vertroetelen, is het nu ook in het Noorden een gewoonte aan het worden. Zo krijgen sommige medewerkers van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) extra salaris, mede om te voorkomen dat ze naar elders vertrekken. Veel personeelsleden van bijvoorbeeld de intensive-care zien maandelijks toeslagen op hun bankrekening bijgeschreven.
Jurist C. Hanegraaf van vakorganisatie De Unie, waarbij duizenden medewerkers uit de zorgsector zijn aangesloten, is niet tegen dit soort bonussen. ‘’Het is in de CAO’s opgenomen dat het mag. Wanneer het toekennen van dit soort toeslagen eerlijk wordt geregeld zijn we er niet tegen. Maar het zou beter zijn wanneer het werk in de zorg structureel beter wordt gewaardeerd. De kans bestaat nu dat mensen in de zorg dit soort bonussen verliezen, mocht op een dag de krapte op de arbeidsmarkt eindelijk zijn verdwijnen. Maar goed, dat zit er zoals bekend voorlopig nog niet in. Daarvoor is het aanbod van mensen de komende jaren echt onvoldoende’’.