nieuws

08 jan 2010, 10:10

‘Groningen moet vrijwilligers inzetten bij naderende extreme kou ’, zeggen VVD-ers

Er zit een flinke koudegolf aan te komen. Voor veel jongeren en kinderen is dat prachtig, maar voor ouderen kan dat volgende week een groot probleem gaan opleveren. Twee Groningse VVD raadsleden stellen nu voor om volgende week vrijwilligers in te zetten om ouderen te helpen. Betty de Boer en Jan Evenhuis stellen daarover vragen aan het college van B en W.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Vanaf 17 december 2009 beleeft Nederland een witte winter. Dikke pret voor de jeugdigen onder ons maar hinderlijk voor ouderen, dieren en het verkeer met glijpartijen en ongevallen. Het is ook niet zo zeer de extreme kou, maar meer de gladheid door sneeuw die zorgt voor minder mobiliteit. Aankomend weekend wordt er naast sneeuw, ook extreme koude verwacht door een Noordoostelijke wind met gevoelstemperaturen van – 15 graden C.

In Groningen worden gelukkig de thuis- en daklozen onder dak gebracht. De meeste sterfgevallen met dit weer treffen deze groep mensen. Een tweede, kwetsbare groep zijn de ouderen, en gehandicapten. Deze groepen zijn kwetsbaarder met gladheid en kou, en minder mobiel met dit weersomstandigheden. Buren en familie, en geïnstitutionaliseerde zorg ondervangen voor een deel de noden van deze groep, maar er is ook een groep die zorg en hulp van familie en vrienden moet ontberen. Het is de vraag hoe deze groep boodschappen moet doen, of aan medicijnen moet komen.

De VVD fractie is van mening dat vrijwilligers hier te hulp kunnen schieten. De vraag is of dit in alle gevallen georganiseerd is. In ieder geval moet er op worden toegezien dat mensen die hulp ontberen, op de een of andere manier hulp ontvangen. Organisaties waaronder Humanitas, de Stichting Huis en de MJD zullen ondersteuning bieden en hulp schieten. Het gaat er daarbij niet om wie er op toe ziet, als het maar gebeurt.

 

Meer stadspolitiek:  www.dsg.nl